„Жената от езерото“ на Росини за първи път на сцената на Софийската опера и балет
04 окт 2021в-к. "24 часа"

„Жената от езерото“ на Росини за първи път на сцената на Софийската опера и балет

За първи път в България, на 15, 17 и 19 октомври, на сцената на Софийската опера ще се играе операта на Джоакино Росини „Жената от езерото“. Нейната премиера беше това лято, през юли, на фестивала „Музи на водата“ на Панчаревското езеро и премина с голям успех. Не по-малко приказно и романтично ще бъде и нейното място на голямата сцена на първия ни оперен театър. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската опера и балет.

Операта е по едноименната поема на сър Уолтър Скот, а либрето е на Андреа Тотола. Действието е ситуирано в Шотландия по времето на крал Джеймс V. Става дума за любов, съперничество, ревност, борба за свобода, но за разлика от много други оперни творби - тук финалът е щастлив.

"Жената от езерото“ е заглавие - тайнствено, мистично, което носи една истинска енергия", споделя режисьорът Пламен Карталов. В очакване на изявата си на новата сцена, сопраните Мария Радоева и Станислава Момекова ще изиграят главната роля на Елена. Действието се разиграва в Шотландия през XVI век, по времето Крал Джеймс V, чието сърце е в плен от красотата на Елена. Опера има всички емоции - от най-лирични до най-драматични фойерверки и вокално, и сценично, споделят Мария Радоева и Станислава Момекова.

„Жената от езерото“ на Росини за първи път на сцената на Софийската опера и балет

Сърцето на Елена обаче принадлежи на Малкълм, който е готов да кръстоса шпаги с най-влиятелния мъж в Шотландия, за да запази любовта им. В ролята на Малкълм обаче влиза не мъж, а жена - оперната певица с опит в мъжкия репертоар Виолета Радомирска.

"На първо място, без значение в каква роля се превъплъщаваме, за нас това е възможност след този дълъг период на ограничения, да бъдем на сцената, да бъдем в контакт с музиката. Познато ми е, приятно ми е, различно е, предизвикателство е", посочва Виолета Радомирска.

„Изпълнена за първи път на сцената на Софийската опера и балет, операта „Жената от езерото“ е поредната перла в стремежа ни към нови и неизвестни у нас заглавия с интерпретацията по нов начин на майсторската творба на италианския маестро Джоакино Росини, споделя режисьорът и директор на Софийската опера и балет – Маестро Пламен Карталов.

„Жената от езерото“ е една от десетте опери, които Росини създава за оперната примадона Изабела Колбран, за която се жени през 1822 г. Някои от женските партии в тези опери и днес се смятат за изключително трудни и единици са певиците, които се наемат да ги изпълнят.

15.10.21 * 19:00 / 17.10.21 * 16:00 / 19.10.21 * 19:00

Диригент Франческо Роза
Режисьор Пламен Карталов
Сценография Пламен Карталов и Борян Белчев
Костюми Християна Михалева-Зорбалиева
Хореограф Риолина Топалова
Диригент на хора Виолета Димитрома
Асистент-режисьор Вера Петрова
Асистент-сценография и костюми Вера Белева

В Ролите:
Елена – Мария Радоева (15,17.10)
Станислава Момекова (19.10.)
Малкълм – Александрина Стоянова-Андреева (15,17.10.)
Виолета Радомирска (19.10.)
Уберто – Хрисимир Дамянов
Дъглас – Стефан Владимиров (15,17.10.)
Петър Бучков (19.10.)
Родриго - Валерио Борджони – (15,17.10.)
Даниел Острецов (19.10.)
Серано - Рейналдо Дроз ( 17.10.)
Албина – Весела Янева (15.10.)
Цвета Сарамбелиева (17,19.10.)

Оркестър и хор на Софийската опера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10253228