Жената от езерото изплува в Панчарево
24 юни 2021ЕВРОКОМ

Жената от езерото изплува в Панчарево

Известната опера на Росини за първи път на българска сцена

На нова сцена, стояща  се на брега на панчаревското езеро с декори,  достойни за екранизиране на истинска приказка, изплува именно тази жена. Родена в съзнанието на гения  и кръстена с името - символ на красотата. За първи път красивата Елена, но не на Парис, а на Джоакино Росини,  изплува на лятната оперна сцена в Панчарево.

За да стигне Елена със своята лодка до родна земя, такава, каквато е завладяла сърцето на великия композитор, нужна, разбира се, се оказва помощта на истински италианци. Италианиц, познат отдавна на нашата публика е и диригентът Франческо Роза.

И понеже е  редно да се види най-накрая коя е красивата Елена, за сърцето на която по стара традиция, се водят ожесточени битки, на сцената пристъпва тя. Очарователната Мария Радоева, в кръвта на която сякаш тече Росини.

Какво обаче  е операта, ако в нея не се появи поне една царска особа. В случая Джакомо V, кралят, преоблечен като Уберто, изпълняван у нас от Франсиско Брито.

Операта “Жената от езерото” може да бъде видяна на лятната сцена на Софийската опера и балет в Панчарево на осем дати през лятото.

https://eurocom.bg