Залите на Софийската опера преливат от зрители, поставила e над 300 спектакъла
28 дек 2022Bulgaria ON AIR

Залите на Софийската опера преливат от зрители, поставила e над 300 спектакъла

"Посланик сме на съвременната българска музикална култура", каза академик Пламен Карталов

"През 2022 г. Софийската опера постави над 300 спектакъла - половината от които са за най-младата ни публика. Над 100 000 зрители ни посетиха. Публиката прелива в залите през последните месеци. Много е важно тя да се води - да може лидерството, което има един съвременен оперен театър, да предусеща. То не трябва да бъде очакване единствено на традиционните заглавия, но и нещо ново", заяви директорът на Софийската опера академик Пламен Карталов в ефира на "Денят ON AIR".

Той издаде, че през следващата година институцията подготвя и фестивал с творчеството на Рихард Вагнер, което самият гост определи като изключително амбициозна задача.

"Софийската опера е посланик на съвременната българска музикална култура - не само със своите гастроли в Германия, Болшой театър, Бразилия и Япония, но и като работи за своята локална публика", отбеляза Карталов, като обеща подготвяният фестивал да включва още по-добри постановки от предходните.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира, че в залите не липсва младежка публика.

"Със спектаклите на открито демократизирахме оперното изкуство и дадохме простор за онези, които се притесняват да влязат в оперната сграда със смокинги. Чрез разпространението на оперните спектакли на открито се дава възможност политически да оправдаем своя смисъл", каза гостът.

Акад. Карталов отбеляза, че "изкуството е форма на познанието".

"Образованието трябва да започне от тези, които ще ръководят държавата. Когато те никога не са ходили на театър, опера или балет - как ще ръководят държавата?", заключи той. 

https://www.bgonair.bg/a/28-denqt-on-air/289926-zalite-na-sofiyskata-opera-prelivat-ot-zriteli-postavila-e-nad-300-spektakala

Гледайте целия разговор във видеото.