Музикалният шедьовър на българското кино слиза от екрана на сцената на Софийската опера.
29 май 2023в-к. "24 часа"

Музикалният шедьовър на българското кино слиза от екрана на сцената на Софийската опера.

Постановката на "Баща ми бояджията" в Софийската опера ще е на 1 юни.

На 1 юни, Софийската опера представя „Баща ми бояджията“, музика Петър Ступел, чиято 100 годишнина от неговото рождение Операта отбелязва с този мюзикъл. Петър Ступел е едно от големите имена в нашата музикална култура.

Петър Ступел (1923-1997) завършва ДМА (дн. НМА “проф. П. Владигеров”) с пиано при проф. Андрей Стоянов през 1947 г. Специализира композиция и камерна музика при Л. Вайнер и П. Кадоша в Музикалната академия “Ференц Лист” в Будапеща (1949¬-51г.). След завръщането си в България работи като музикален редактор в детска редакция на радио София и асистент по хармония в ДМА. Композитор на Ансамбъла за песни и танци на БНА (1953-65г.). Музикален редактор в “Балкантон”. Главен редактор на музикална редакция в БНТ (1967-72г.). От 1980г. до смъртта си е директор на Международния фестивал “Софийски музикални седмици”.

Член на СБФД.

Петър Ступел е автор на много детски песни, детска оратория; оперети; 2 филмови мюзикъла, детски мюзикъли; музика към театрални постановки и филми и др. Приносът му за формирането на българската естрадна и детска песен е значителен, а много от лиричните му песни ще останат като образци на българската забавна музика от 60-те. Забавна музика пише още през 40-те години, когато създава редица песни по стихове на Р. Ралин и други млади поети.

С голяма популярност се ползват негови песни из филми като “Замълчи, замълчи” (изп. М. Николова) из филма “Любимец №13”, “Любовта е море” (изп. Л. Антонова) из филма “Старинната монета”; песните към пиесата на В. Петров “Когато розите танцуват” (записани от актьора Е. Багаров); музиката към телевизионния сериал “На всеки километър” (съвм. с Ат. Бояджиев), музиката към филмовия мюзикъл “Баща ми бояджията”; песните “Снегът на спомена”, “Веселина”, “Обичам те когато” и др. Автор е и на едни от най-популярните детски песнички “Зайченцето бяло” и “Лека нощ деца”, която десетилетия се излъчва по БНТ. Творчеството му е отличавано с най-високи награди. Многократно е издавано на грамофонни плочи, записвано в БНР и БНТ, забавните му песни са издадени в 2 албума (1981, 83г.).

Идеята за сценичната реализация на „Баща ми бояджията" е на режисьора Пламен Карталов, за да се продължи живота на едно изключително творчество, на един филм - мюзикъл с легендарни български артисти. За първи път това се случва с ентусиазъм и страст да се развива мюзикъла като жанр в Операта, наред с великите примери от световната съкровищница от престижния оперен репертоар на Софийската опера: Вагнеровият цикълът "Пръстенът на нибелунга" , и на същия композитор "Тристан и Изолда"и "Парсифал", италианските перли "Травиата", "Аида", "Трубадур", "Риголето", "Тоска", Мадам Бътерфлай" и много други, от френският репертоар с "Лакме", "Дон Кихот“, "Вертер" , Рихард Щраус с „Електра", "Саломе" и предстоящата "Ариадна от Наксос", българското музикално творчество с великите примери като"Янините девет братя", "Цар Калоян", "Борислав", "Саламбо", Алцек", "Косара:, "Зографът Захарий", Ивайло" , „Св.Св. Кирил и Методий“, „Рилският пустинник“.

А в серията от хитови мюзикъли поставени на сцената на Софийската опера са между реализираните отдавна най-напред като филмови продукции със световна слава, "Мама миа“, "Клетниците" и "Шрек". И едно ново заглавие до тях, като привилегия за публиката на Софийската опера, е най-новото предложение за мюзикъл на оперната сцена е "Баща ми бояджията", с първата му сценична версия на Пламен Карталоя ( режисьорът, който постави за първи път в България мюзикълите "Цигулар на покрива", "Булевардът на залеза", "Фантомът на операта", "Мама миа", Клетниците" и др.) дава сега шанс не само да се привлича нова публика в Операта, но по нов начин да се интерпретира за сцена една изключителна кинодраматугия на българския мюзикъл "Баща ми бояджията" с музиката на Петър Ступел и Костантин Драгнев по сценарий на Васил Цонев.

Специално за постановката на "Баша ми бояджията" в Софийската опера беше поканена и репетираше със специална роля Татяна Лолова. Въпреки преждевременната й загуба, тя получи почетно участие в ракурсите на действието на режисурата, за да бъде макар и за кратко винаги в духа на спектакъла.

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/14552260