Веселин Михайлов дебютира в ролята на Жорж Жермон в „Травиата“ на сцената на Софийската опера
10 фев 2021Софийска опера и балет

Веселин Михайлов дебютира в ролята на Жорж Жермон в „Травиата“ на сцената на Софийската опера

Баритонът Веселин Михайлов ще дебютира в ролята на Жорж Жермон във великата оперна драма „Травиата“ от Верди на 18 февруари .Представлението е от 19 ч. в Софийската опера и балет.
Веселин Михайлов е роден в Бургас. Завършил е класическо пеене в Националната музикална академия, магистърска програма под ръководството на проф. Мария Белчева. Стипендиант е на "Галерия на българските таланти", на фондация "Борис Христов" и на фондация "Райна Кабаиванска". Завършил е курс в академията на "Санта Чечилия" в Рим и майсторски клас на Райна Кабаиванска в Модена. Репертоарът му включва ролите на Ескамилио в "Кармен" и Зурга в "Ловци на бисери" от Бизе; Абимелех в "Самсон и Далила" от Сен-Санс; Парис в "Ромео и Жулиета" от Гуно; Марчело в "Бохеми" и Марко в "Джани Скики" от Пучини; Онегин в "Евгений Онегин" от Чайковски; Щелкалов в "Борис Годунов" от Мусоргски и др.

Участва в спектакли в Софийската опера и балет, в зала "България", в българските културни центрове в Будапеща, Братислава, Виена и Прага.

Историята за невъзможната любов на куртизанката Виолета Валери, скандализира съвремениците на Верди. Музикалните критици определят "Травиата" като най-дръзката опера на Верди. Неслучайно навремето цензурата налага действието да бъде изместено с един век назад, за да бъдат защитени добрите нрави. В действителност композиторът разобличава предразсъдъците на обществото, в което самият той живее.

Куртизанката Виолета Валери се влюбва в младия благородник Алфред Жермон. Бащата на Алфред - Жорж допуска грешката да я съди не според човешката ѝ същност, а според професията ѝ. Тя скъсва с Алфред и го прави не само за негово добро, но също и заради репутацията на семейството му.

Премиерата на "Травиата" се състои на 6 март 1853 г.в Гранд Театро Ла Фениче във Венеция. В България творбата е поставена за първи път от Оперната дружба през 1910 г. Диригент на първата постановка е бил Т. Хаджиев, а режисьор е К. Михайлов - Стоян.

Режисьор на съвременната постановка е Пламен Карталов

Сценографията и костюмите са на Иван Савов. 

Диригент Евън-Алексис Крист

Участват:

Станислава Момекова, Цвета Сарамбелиева, Иванка Нинова, Емил Павлов, Веселин Михайлов /за първи път в ролята на Жорж Жермон/, Хрисимир Дамянов, Димитър Станчев, Николай Войнов, Ангел Христов, Слави Манов, Георги Дуков