Възхита и респект от новогодишния концерт на Софийската опера
03 яну 2022в-к. "24 часа"

Възхита и респект от новогодишния концерт на Софийската опера

За 16-а поредна година трите традиционни гала концерти на 29, 30 и 31 декември бяха напълно разпродадени. По правило Софийската опера и балет изпраща старата година с празничен Новогодишен концерт и дава едно тържествено и красиво начало на предстоящата 2022 година, а програмата му винаги е изненада за публиката и тя се съобщава в последния момент.

Дълго нестихващи възторжени овации получиха солистите, оркестърът и балетът, а също така и артистите от мюзикъла „Баща ми бояджията“ на трите Новогодишни концерти - на 29, 30 и 31 декември.

Бляскавите гала спектакли събраха почитатели на операта, балета, мюзикъла, софиянци и гости на столицата, решили да посрещнат последните часове на 2021 година в един храм на музиката. На диригентския пулт на 16-ото издание на Гала концертите застанаха диригентите Жорж Димитров, Борис Спасов и Светослав Лазаров.

Възхита и респект от новогодишния концерт на Софийската опера

В началото беше представена видеоретроспекция на програмата на Софийската опера през изминалата 2021-а година, в която бяха показани силни и впечатляващи моменти от премиерни оперни, балетни спектакли, мюзикъли, концертни изпълнения, фестивали, майсторски класове и гастроли.

Бяха представени празнични арии от творби на Дж. Росини, Г.Ф. Хендел, Л. Делиб, Г. Доницети, Ж.Бизе-Р.Шчедрин, Р. Вагнер, В. Белини, А. Лара, П.И. Чайковски.

В първата част, оперните солисти Виолета Радомирска, Николай Петров, Гергана Русекова, Венцеслав Анастасов, Цветана Бандаловска, Рейналдо Дроз, Радостина Николаева, Валерио Борджони, Габриела Георгиева, Хрисимир Дамянов, Станислава Момекова, Даниел Острецов, Александрина Стоянова-Андреева, Даниел Дамянов, Цвета Сарамбелиева, Росен Ненчев, Атанас Младенов, Бисер Георгиев, както и балетните ни солисти Боряна Петрова, Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Емил Йорданов, Цецо Иванов, балетният ансамбъл, оркестър и хор на Софийската опера изпълниха перли от оперната и балетна класика като пресъздадоха празничната атмосфера на сцената под диригентството на Жорж Димитров и Борис Спасов.

Възхита и респект от новогодишния концерт на Софийската опера

Във втората част на Новогодишния концерт мюзикълът „Баща ми бояджията“ от Петър Ступел и Константин Драгнев ни върна в една новогодишна нощ през 30-те години на миналия век. Много емоции, приповдигнато настроение и тържественост на програмата добави и изпълнението на финала на популярния мюзикъл.

В колоритната сценична адаптация на известния филм взеха участие Калин Врачански, Славчо Пеев, Весела Делчева, Силвана Пръвчева, Димитър Станчев, Мариана Цветкова, Ангел Христов, Николай Петров и др. В „Баща ми бояджията“ участваха и талантливите деца от ДТВФ" Таласъмче" с ръководител Димитър Костанцалиев и вокална група с ръководител Таня Лазарова.

Диригент Светослав Лазаров
Режисьор и сценография Пламен Карталов

Брилянтните изпълнения на солистите, с участието на хора и оркестъра на Софийската опера и балет заслужиха дълго нестихващите аплаузи на възторжената публика в Националната опера.

В антрактите на Традиционния Новогодишен концерт, на трите дати, зрителите получиха чаша вино от изба МАГУРА и подарък от GOTO jewellery diamonds. Всички вдигнаха наздравица за една идваща, щастлива, година! Операта по традиция подари на своите приятели чаша с надпис „Честита Новата 2022 година!“

На финала, на 29, 30 и 31 декември в залата летяха празнични балони!

Възхита и респект от новогодишния концерт на Софийската опера

Ето какво споделиха зрителите на сбогуване:

„За пръв път сме в София и сме много приятно изненадани и очаровани от това преживяване, което ни предложи днес Софийската опера! Възхитени сме от великолепните ви певци и артисти от балета! Респектирани сме от прекрасния ви оркестър, който изпълни завладяващо тази толкова разнообразна и впечатляваща програма, реализирана в толкова различни стилове, характерни за всеки композитор! Много красота се излъчваше от фантастичното художествено оформление на сцената! Освен незабравимата оперна и балетна класика, на която станахме свидетели, изключително сме впечатлени и от мюзикъла „Баща ми бояджията“!
Елен и Инес от Белгия

„Благодаря ви, скъпи български таланти! Признателни сме за удоволствието, което доставихте на всички нас зрителите и предизвикахте отново гордостта ни за това, че в България се раждат такива дарования! Поклон пред вас!
Ивелина Спасова

„Щастливи сме с моите приятели от Испания и Аржентина, че тази вечер имахме шанса да присъстваме на този великолепен Новогодишен концерт, в който можахме да се насладим и на испанските мотиви, в музикалните и балетните изпълнения! Всички оперни и балетни артисти бяха чудесни, дадоха много от себе си и ни заразиха с голямото вдъхновение, което извираше от тяхното съвършено представяне! Такъв голям празник на оперното и балетното изкуство не се забравя и ние се радваме, че имахме шанса днес да бъдем сред вас!

Възхита и респект от новогодишния концерт на Софийската опера

Мария от Мадрид , Гонзало от Буенос Айрес

„Програмата на този Новогодишен концерт бе изумителна, по време на антракта публиката бе уважена щедро с чудесното шампанско, а при тръгване всички получихме по един фин подарък, което е нещо повече от жест на нашия любим театър към всеки, ощастливен тази вечер посетител! Ние живяхме дълго време в чужбина и затова така високо ценим изкуството на нашите музиканти и артисти, което на друго място по света не успяхме да видим! Възхитени сме от мащабните оригинални идеи на маестро Пламен Карталов, който изведе Софийската опера и балет до тези висоти! Вярваме и очакваме новите радостни срещи с вашето изкуство през Новата 2022 година!“
Севда и Николай Струмови

„Аз и моите приятели сме от Италия и за пръв път посещаваме Софийската опера! Възхитени сме от облика на вашия театър, от хората, които срещнахме тук, от атмосферата в залата и фоайетата! Това, което ни демонстрираха вашите артисти и оркестърът надмина всичките ни очаквания! Несъмнено вашият театър е постигнал качества и висоти, които си заслужава да достигнат до повече зрители по света! Щастливи сме, че споделихме последните часове пред Новата 2022 г. във вашия гостоприемен театър сред така въодушевената и емоционално извисена публика, както и сред тази красива обстановка! Вие ни дарихте един голям, невероятен празник!“
Рикардо и Алиса от Удине, Италия

„Аз съм рускиня и днес дойдох тук от Бургас, за да преживея отново радостта да бъда на този чудесен Новогодишен концерт на Софийската опера! От няколко години все повече се убеждавам, че Софийската опера е овладяла и интерпретира по неповторим начин най-високите стандарти на италианското белканто и на италианската опера! Аз не зная дали другите театри по света разполагат с такива талантливи и изтъкнати, като вашите артисти и хореографи! В тези трудни и ограничителни времена трябва да оценим подобаващо вдъхновяващата и обогатяващата роля и значимост на Софийската опера, която неуморно се бореше за непрекъснат контакт с публиката от всички възрасти!
Галина Николаевна

Финалът - сбогуване с публиката

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10569127