ВЪЛШЕБСТВОТО НА „РЕЙНСКО ЗЛАТО“ ОТ РИХАРД ВАГНЕР НА ЕЗЕРОТО ПАНЧАРЕВО
25 юли 2020Софийска опера и балет

ВЪЛШЕБСТВОТО НА „РЕЙНСКО ЗЛАТО“ ОТ РИХАРД ВАГНЕР НА ЕЗЕРОТО ПАНЧАРЕВО

Нестихващи аплодисменти на публиката дълго огласяха езерото Панчарево в лятната вечер на 24 юли т.г.

Възгласите „Браво“ на публиката дълго отекваха в лятната нощ. Тя сякаш не искаше да се раздели с вълшебството на съпреживяното, с внушението на приказната постановка на „Рейнско злато“ от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ от Рихард Вагнер.

Постановка, родена преди десет години, издържала изпита на времето, аплодирана не само у нас, но и в Германия, на сцената във Фюсен, на сцената на Болшой театър.

Постановка, в която създателя на българския Пръстен, режисьорът акад.Пламен Карталов прозорливо заложи на младите певци. Истински подвиг, който отгледа българските вагнерови певци, сътвори новата българска вагнерова вселена, с различното вокално и артистично внушение. А те, младите израстваха всяка година все повече и повече, заедно с целия ансамбъл. Може да се каже, че това е една внушителна армия, която спечелва нови и нови почитатели.

Тук, на езерото Панчарево „Рейнско злато“ получи нов живот. Роди се ново измерение, ново внушение. Режисьорското въображение на Пламен Карталов обиграва естествената среда, включва я в сюжета. Нещо, което провокира и артистите, придава нов привкус и в актьорското поведение. Няма да коментирам сложността за техническата реализация, озвучаване и др. Нещо, което остава в кухнята на създаването, но което трябва да се знае за изключителния принос на тази част от необикновената армия на първия ни оперен театър, трениран екип, издържал изпитанието на времето.

За внушението на цялостния спектакъл от голямо значение е мултимедията, за която отговаря Вера Петрова, както и визията на художника Николай Панайотов.

Вдъхновени и заредени с новата енергия на постановката на „Рейнско злато“, родена в прегръдката на езерото Панчарево всеки артист внесе нещо ново в изпълнението си, емоция, която наистина сякаш омагьоса публиката.

Главни герои в това събитие бяха Мартин Цонев, Бисер Георгиев, Даниел Острецов, Красимир Динев, Светозар Рангелов, Стефан Владимиров, Петър Бучков, Хрисимир Дамянов, Румяна Петрова, Силвана Пръвчева, Благовеста Мекки-Цветкова, Айла Добрева, Ина Петрова, Александрина Стоянова-Андреева заедно с оркестъра под палката на маестро Ерих Вехтер. Те сътвориха това изключително приключение в програмата „Музи на водата“.
Вълшебство, което може да изживеят и тези, които ще бъдат със Софийската опера и балет и на 25 юли от 21.00 часа.

ОЧАКВАМЕ ВИ!