В Тегу се състоя премиерата на трагичната опера „Електра“ от Щраус
27 окт 2023kbmaeil.com

В Тегу се състоя премиерата на трагичната опера „Електра“ от Щраус

Третата основна опера на Международния фестивал в Тегу привлича вниманието на публиката

Най-новата продукция на Софийската опера вече и в Корея... Представленията са на 20 и 21 октомври

В рамките на 20-ия Международен оперен фестивал, Тегу Опера Хаус представя на 20 и 21 октомври „Електра“ от Рихард Щраус, прочут като най-великия немски композитор след Вагнер. Най-новата постановка на Софийската опера и балет (наричана по-нататък Софийска опера) ще бъде представена от 15:00 часа на 20-и и от 19:30 часа на 21-ви октомври.

Международният оперен фестивал в Тегу беше открит със „Саломе“ на Щраус – операта, която му носи първия успех, а след нея, в рамките на фестивала, корейската публика може да се наслади на музикалното развитие в творческия свят на композитора с “Електра”. “Електра” се поставя за първи път на корейска сцена, което я прави още по-интересна за любителите на операта.

„Електра“, както и „Саломе“, са създадени от Щраус под влиянието на Вагнер и се основават на трагични сюжети от древногръцката митология. За основа на “Електра” служи трилогията от Софокъл (497-406 г. пр. н. е.), дала началото на „комплекса на Електра“, като върху оригиналния текст е създадено първото съвместно произведение между композитора Щраус и драматурга Хуго фон Хофманстал, считано за едно от най-добрите партньорства в историята на операта. Поради големия си оркестрален състав и музикален дисонанс, “Електра” е опера, особено трудна за поставяне в чужбина. Композиционната техника на Щраус умело съчетава музикални похвати и психологически елементи, като  градацията в изпълнението на мащабния оркестър свързва по неповторим начин литературната основа с театралния облик.

Преминавайки през кризисни периоди от историята на Балканския полуостров, Софийската опера играе ролята на стожер на културата и изкуството в България, където интересът към оперния жанр е особено засилен. Открита през 1890 г., Софийската операта бързо достига най-високото ниво на изкуство в Източна Европа, като в последствие репертоарът й от класически постановки се обогатява с опери, написани от местни композитори.

„Електра“ ще бъде представена на корейската публика под палката на американския диригент Евън-Алексис Крист, който беше избран за главен диригент на 100-годишния юбилеен сезон на Сараевския филхармоничен оркестър. Диригент на над 60 световни премиери, както и на много класически и съвременни произведения, Евън-Алексис Крист ще покаже “Електра” в своя уникална музикална интерпретация. Режисьор на операта е Пламен Карталов – директор на Софийската опира и режисьор на откриващата продукция на Международния оперен фестивал в Тегу миналата година "Турандот", а сценографията е на Свен Йонке. Софийската опера поставя над 100 представления годишно и в рамките на Международния фестивал, заедно с корейския екип, за първи път ще предостави на корейската публика една завършена съвместна продукция.

Пламен Карталов, режисьор на представлението: „Рихард Щраус е композитор, който предоставя всичко на режисьора, за да може той, по свой собствен начин, да породи нашето въображение. Музиката и либретото са в непрекъсната динамика и взаимодействие, като калейдоскоп, който зрителят гледа през леща.”

В рамките на тазгодишния Международен оперен фестивал в Тегу Електра ще бъде изиграна от две изпълнителки – утвърденото сопрано на Софийската опера Лилия Кехайова и новото сопрано Диана Ламар, чийто дебют се състоя през сезон 2021-2022г. Освен тях, общо 37 члена на българския екип гостуват в Корея, включително продуценти, актьорски състав, изпълнители на главни и поддържащи роли. Освен българските гости, в продукцията участва и Dio Orchestra към Тегу Опера Хаус, а пет корейски вокалисти от Opernstudio влизат в поддържащи роли.

http://www.kbmaeil.com/news/articleView.html?idxno=971815