В Народното събрание гостува фотоизложба „Премиерни оперни спектакли“
18 май 2022БТА

В Народното събрание гостува фотоизложба „Премиерни оперни спектакли“

В Народното събрание гостува фотоизложба „Премиерни оперни спектакли“, съобщиха от пресцентъра на парламента на сайта на институцията.

Експозицията откри председателят на парламента Никола Минчев. Той отбеляза, че тя е своеобразен синтез между два вида изкуства - опера и фотография.

В изложбата са представени 33 фотоса на русенския фотограф Евгени Станимиров, които ни разкриват красотата на класически премиерни спектакли на Софийската опера и балет, отбеляза председателят на Народното събрание. Тя включва фотоси от постановки на автори като Пучини, Росини, Вагнер, допълни той и подчерта, че авторът е реализирал такъв проект и в националната опера на Букурещ във връзка с румънското председателство на Съвета на Европейския съюз.

От създаването си до днес артистите от Софийската опера и балет могат да се похвалят с постижения, присъщи на най-големите оперни театри в Европа, посочи Никола Минчев. Той поздрави директора на операта Пламен Карталов за това, че под негово ръководство Софийската опера и балет продължава да радва публиката с разнообразие от премиерни спектакли. Експонатите запечатват таланта на съвременните изпълнители, но като продължение на една славна традиция, каза председателят на парламента.

Директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов посочи, че контактът между Народното събрание и операта е традиционен. Ние показваме на българската публика онова, което тя заслужава, защото и нашата публика, и нашето изкуство се родеят със световните образци, допълни той.

/АБ/

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/267636-v-narodnoto-sabranie-gostuva-fotoizlozhba-premierni-operni-spektakli-