Украинската балерина Катерина Чебикина гостува в балета "Хиляда и една нощ"
18 май 2022БТА

Украинската балерина Катерина Чебикина гостува в балета "Хиляда и една нощ"

Украинската балерина Катерина Чебикина гостува в балета "Хиляда и една нощ".  Първата солистка на Мариинския театър ще се изяви на 27, 28 и 31 май към балетната трупа на Софийската опера и балет, съобщават от операта.

Тя ще се превъплъти в образа на Нурида - красивата и невярна съпруга на суровия султан Шахриар. Ще ѝ партнира Цецо Иванов

Родената в Киев балерина, е първи солист в Мариинския театър в Санкт Петербург от 2015 до март 2022 г. Биографията на Катерина Чебикина включва някои от най-сериозните роли от балетния репертоар на Петербургския театър - Одета - Одилия от "Лебедово езеро", Никия и Гамзати от "Баядерка“, Китри от "Дон Кихот“, Медора от "Корсар“ и много други. 

Както писа БТА, с тази постановка Софийската опера и балет отбелязва 100-годишнината от рождението на големия азербайджански композитор Фикрет Амиров.

Балетът ще бъде представен в пет дати - на 27, 28, 29 и 31 май и на 1 юни. Премиер солистите Марта Петкова, Боряна Петрова, Никола Хаджитанев и Цецо Иванов ще влязат в образите на основните персонажи. Марта Петкова като Нурида и Шехерезада, Боряна Петрова като Шехерезада, Никола Хаджитанев и Цецо Иванов като Шахриар. Диригенти – Ейюб Кулиев и Борис Спасов.

През 1979 г. Амиров пише "Хиляда и една нощ". В партитурата използва безкраен репертоар от ударни инструменти, за да се изрази богатството на арабската ритмика. Използването на женски хоров фон придава допълнителен нюанс и характер на музиката. 

Хореографията е на световноизвестния балетмайстор Елдар Алиев. Той реализира втори балет за Софийската опера и балет. Преди пет години постави за първи път на софийската сцена балета "Корсар". През годините хореографът поставя балета "Хиляда и една нощ“ в Америка и Европа.

Либретото е по епизоди от "Хиляда и една нощ“, сборник от разкази и арабски народни приказки от Златния век на исляма. Създадено е от Рустам Ибрахимбеков и Магсуд Ибрахимбеков. Те въплъщават концепцията си в две действия на балета и правят селекция от книгата, за да изберат трите най-популярни приказки, разказани от Шехерезада: Синдбад, Аладин и вълшебната лампа и Али Баба и четиридесетте разбойници.

/ДД/

https://www.bta.bg/bg/news/lik/267395-ukrainskata-balerina-katerina-chebikina-gostuva-v-baleta-hilyada-i-edna-nosht