Ученичка на Райна Кабаиванска става Чо-Чо-сан на езерото Панчарево
Снимка: Витория Йео е сред звездите от школата на Кабаиванска с оперни ангажименти по целия свят.
06 авг 2022в-к. "Сега"

Ученичка на Райна Кабаиванска става Чо-Чо-сан на езерото Панчарево

Корейското сопрано Витория Йео ще се представи за първи път пред българска публика в ролята на Чо-Чо-сан от операта „Мадам Бътерфай“ на Джакомо Пучини. Приказната постановка на акад. Пламен Карталов ще оживее на 12 август на лятната сцена на езерото Панчарево като част от програмата на фестивала „Музи на водата“. Тази роля Витория Йео е подготвила с Райна Кабаиванска. Едва ли има някой по-подходящ от нея, който да знае по-добре трудността на партията, актьорските предизвикателства при изграждането на образа, тънкостите при пеенето на открито. „Пей! И бъди артист!“, това великата Кабаиванска е съветвала ученичката си най-често. И точно това се превръща в мечта на Йео – да пее и да бъде артист.

…Витория твърди, че в първите си изяви в хора на местната църква в един от кварталите на родния й град Сеул не е била много добра, но пък обожавала да пее, затова не се е отказала. Започва занимания по пиано, а по-късно завършва Колежа по изкуства към университета „Сео Кеонг“ в Сеул. Премества се в Европа, защото смята, че ако ще става певица, трябва да учи в Италия, и продължава обучението си в консерватория „Ариго Бойто“ в Парма. В „Академия Киджана“ в Сиена Витория за първи път се среща с Райна Кабаиванска – пее пред нея голямата ария на Леонора от първо действие на „Трубадур“ от Верди и е силно притеснена и развълнувана. Певицата споделя, че е събрала целия си кураж, за да се яви пред световноизвестната българска примадона, която й подава ръка и в следващите години работи с нея. Витория посещава и майсторския клас на Райна Кабаиванска в София. Оттогава тя се превръща в една от забележителните звезди на школата „Кабаиванска“ с ангажименти по целия свят.

Витория Йео дебютира на оперна сцена през 2013 г. именно като Чо-Чо-сан. Диригентът Рикардо Мути забелязва младото сопрано при участието й в „Макбет“ на фестивала в Равена, с който той е тясно свързан. В следващите години маестрото я кани многократно за сопрановата партия в „Реквием“-а на Верди с Чикагския симфоничен оркестър и Берлинска филхармония, за концертни изпълнения на „Макбет“ в Концертхаус Стокхолм и за „Аида“ в Залцбург. През 2018 г. Йео за пръв път стъпва на Арена ди Верона като Лиу от „Турандот“ в историческата постановка на Франко Дзефирели с диригент Даниел Орен. Въпреки че обожава Верди и Пучини, Витория признава, че първата й любов е Моцарт, а сега мечтае да изпее трите кралици от династията на Тюдорите в оперите на Доницети – „Ан Болейн“, „Мария Стюарт“ и Елизабет в „Роберто Деверьо“. В края на годината Витория Йео ще пее в „Травиата“ на Верди в театро „Петруцели“ в Бари в постановка на Уго де Ана и с участието на българския баритон Владимир Стоянов. В същия театър през 2023-та ще дебютира като Дездемона в „Отело“.

 

Диригент на спектакъла „Мадам Бътерфлай“ на 12 август в рамките на фестивала „Музи на водата“ ще бъде Андрей Галанов, а в другите роли са Мартин Илиев, Иванка Нинова, Венцеслав Анастасов.

https://www.segabg.com/category-culture/uchenichka-na-rayna-kabaivanska-stava-cho-cho-san-na-ezeroto-pancharevo