Церемония по награждаването на маестро Людмил Ангелов
01 дек 2023Софийска опера и балет

Церемония по награждаването на маестро Людмил Ангелов

Посланикът на Испания Алехандро Поланко ще удостои маестро Людмил Ангелов с известния орден Офицерски кръст на ордена Исабел Католическа, присъден от Н. В. Краля на Испания Фелипе VI. Това ще се случи по време на концерта "Людмил Ангелов и приятели", който ще бъде на 7 декември от 19.00 ч. в залата на Софийската опера.

Офицерски кръст на ордена Исабел Католическа

В исторически план Офицерският кръст на Ордена на Исабел Католическа е учреден от Крал Фернандо VІІ (1784-1833) на 14 март 1815 г., като първоначалното му название е било Кралски американски орден на Исабел Католическа в памет на великата кралица, на чиято политика се дължи откриването на Америка. Целта на ордена е признание в доказана лоялност и заслуги в полза на благоденствието на отвъдморските територии.

След реформата на държавните отличия от 1847 г. орденът се нарича Исабел Католическа и към днешна дата се присъжда като награда за изключителни заслуги от граждански характер, извършени от испански или чуждестранни граждани в полза на Испания или които допринасят значително за приятелството и сътрудничеството на испанската нация с международната общност.

Мотиви за награждаването на маестро Людмил Ангелов

Маестро Людмил Ангелов е изявен пианист и академик в Кралската академия за изящни изкуства и исторически науки в Толедо (Испания). Награждаван е в конкурси като Senigallia (Италия) и Ф. Шопен (Полша). От години изнася успешно множество концерти в сътрудничество с известни оркестри под ръководството на изявени диригенти. Основава Международния музикален фестивал Толедо (Испания) и е негов артистичен директор. Основател е и на фондацията „Пиано екстраваганца“, която организира Международния музикален фестивал „Пиано екстраваганца“ и е създател на Международния фестивал за камерна музика „Камералия“, като двете събития се провеждат ежегодно в София.

Освен изключителен музикант – днес той е най-известният български пианист, считан за най-добрия изпълнител на Шопен – изключително активен в организирането на музикални фестивали, в които систематично включва испански изпълнители, значително допринасящи за популяризирането на испански артисти и композитори. Фактът, че владее испански език и професионалния му опита във Валенсия и Толедо допринасят значително за разпространението на испанската култура и ценности в България.

Маестро Ангелов е страстен почитател и приятел на Испания и винаги показва голяма близост и е отворен за сътрудничество с посолството на Испания в София, както се случи през 2020 г., когато маестро Ангелов участва в честванията по повод 110 годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания.