ТРИУМФ И БУРНИ АПЛОДИСМЕНТИ НА ТВОРЧЕСКИЯ ЮБИЛЕЙ НА МАША ИЛИЕВА В СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ
14 фев 2022Софийска опера и балет

ТРИУМФ И БУРНИ АПЛОДИСМЕНТИ НА ТВОРЧЕСКИЯ ЮБИЛЕЙ НА МАША ИЛИЕВА В СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ

На 11 и 12 февруари Софийска опера и балет отбеляза 40 години творческа дейност на примабалерината Маша Илиева.

Определен като енциклопедичен образец на класическия танц, балетът „Спящата красавица“ препълни салона на Софийска опера и се превърна в истински балетен празник не само за известната прима, но и за зрителите и гостите на събитието. Сред тях бяха колеги на Маша Илиева, както и официалните гости - г-жа Десислава Радева, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, вицепрезидентът Илиана Йотова и проф. Андрей Йотов, председателят на Столичния общински съвет - Георги Георгиев.

Акад. проф. Пламен Карталов поздрави балерината с творческия юбилей, благодари ѝ за отдадеността и професионализма и ѝ пожела още дълги години да обогатява балетното изкуство със стойностните си творчески идеи.

„Има артисти, чието изкуство времето не може да заличи! Има артисти, чиято слава ще бъде завинаги вградена в иконостаса на изкуството! Има артисти, творчеството на които остава завинаги пламтящо в сърцата на публиката! Това е нашата прима и посланик на културата на България Маша Илиева!“

Маша Илиева сподели:
„Днес съм много развълнувана и се радвам, че тук сме отново заедно за едно тържество, за едно събитие, което винаги е много голямо в живота на артиста! Това е резултат от един огромен труд, който никога не ми е тежал! Това е една работа на именно тази сцена в продължение на много години! Вчера ме попитаха дали днес ще танцувам и аз успокоително отговорих, че не, няма да танцувам, но има и други неща, които достойно да се извършат и то все хубави! Нека първо да благодаря на маестро Карталов, за това което създадохме заедно! Искам днес да благодаря на мнозина, които винаги са допринасяли за нашето изкуство, а това са нашите художествени осветители! Благодаря на оркестъра на Софийската опера! Ще благодаря и на създателите на нашите прекрасни костюми, и на гримьорите! Да благодарим и на нашите прекрасни балерини и балетисти, които творят чудеса на сцената и с които се надявам да бъдем още не малко заедно! Благодаря много на всички!“

Известната примабалерина бе наградена от председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци с почетния знак „Златна лира“.

Пожелаваме на Маша Илиева още дълги години да радва публиката с таланта и творческата си енергия! На многая лета!

ТРИУМФ И БУРНИ АПЛОДИСМЕНТИ НА ТВОРЧЕСКИЯ ЮБИЛЕЙ НА МАША ИЛИЕВА В СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ