Осмият Софийски Вагнеров фестивал се завръща през ноември
22 окт 2020Richard Wagner Societies / richard-wagner.org

Осмият Софийски Вагнеров фестивал се завръща през ноември

Софийската национална опера и балет (България) представя своя традиционен Вагнеров фестивал, който се провежда за 8-ми път този сезон, със специална изненада!

Тази година ще бъде фестивал на Вагнер – Щраус. Това е Юбилеен сезон – 130 години оперна традиция в България!

Софийската национална опера и балет има традиция всяка година да включва представления на Рихард Вагнер в театралния календар. През предишните години те представиха цикъла за „Пръстена“, както и „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“.

Генералният директор на театъра, г-н Пламен Карталов, е и режисьор на всички спектакли на Вагнер на Софийската опера. Той е разработил много интересно представление – Вагнер в пещерата Магура, което се провежда по време на летния фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“. Този спектакъл е доста специален, защото вместо да използва традиционната оперна зала, той се играе в истинска пещера. Интересът на публиката към него е огромен и билетите се разпродават много бързо.

В същото време има различни дейности за образоване на младата публика за оперното наследство на Рихард Вагнер. Те стартираха инициатива, наречена „Вагнер за студенти“, която включва лекции, филми, представяне на певци. С нея се привлича вниманието на младите хора и след това те се интересуват от идване на представленията.

 Този сезон Операта планира 8-ия фестивал на Вагнер – Щраус с „Парсифал” от Вагнер на 8.11.2020 г. от 16:00 и премиерата „Електра” от Щраус на 26. / 29.11.2020 от 19:00.

Ще има адаптация за деца на „Рейнско злато“, целяща да запознае по-младата публика с гения на Вагнер – 15 и 22 ноември.

На 14-ти и 21-ви ноември – 11:00 ще има съботни матине концерти на Вагнер – Щраус.


https://www.richard-wagner.org/