Татяна Лолова е била на път да покори и сцената на Националната опера
15 мар 2021НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Татяна Лолова е била на път да покори и сцената на Националната опера

Голямата актриса е трябвало да отиде днес на първа репетиция за първия си мюзикъл

Една от малкото непокорени от Татяна Лолова сцени е тази на Националната опера. Тази мечта е била на път да се сбъдне. Днес голямата актриса е трябвало да отиде на първа репетиция за първия мюзикъл, в който е искала да участва.

С минута мълчание започна първата репетиция на „Баща ми бояджията” в Националната опера.

Ролята на Брюнхилда актрисата приела с желание и нетърпение.

СНИМКИ НА ГОЛЯМАТА НИ АКТРИСА ВИЖТЕ ТУК

„Толкова много се зарадва, толкова беше щастлива, че най-сетне ще се сбъдне нейната мечта. Защото нейната мечта в младините, учейки оперно пеене е да стане оперна певица. Нямаше търпение да се включи в репетиционния процес”, разказва акад. Пламен Карталов.

До последния си дъх, казва ни маестро Карталов, актрисата е репетирала ролята си.

„Тя толкова се вживява в приетата задача и това е един пример за висш пилотаж и съвършенство в стремежа да бъде върха във всяка една роля, че в безсъзнанието си в болницата тя е повтаряла текстовете от спектакъла”, споделя акад. Карталов.

Отиде си великата Татяна Лолова

Загубата е и за всеки актьор, неуспял да сбъдне мечтата си да е на една сцена с нея.

„За съжаление изобщо не се видяхме, само се чувахме по телефона. Аз й казах колко се радвам, че ще мога да работя с нея за първи път. И тя ми каза същото. Губим един наистина безценен артист”, каза Калин Врачански.

И докато едни актьори няма да успеят да се докоснат до таланта й, то други са го виждали от първо лице - години наред на една сцена - тази на Сатирата.

„Тя беше уникално същество на сцената. Страхотна памет, страхотно стоеше”, споделя Славчо Пеев. „Всичко става, може да се разсмее човек на сцената от нищо, от един пръст. А тя се спираше, тя беше човекът, който се овладяваше. Толкова красива и човешки нормална беше. И много ни обичаше и ние много я обичахме новодошлите”, споделя още Славчо Пеев.

„Изключителна жена! Така беше и Стояна. Това са едни жени, като застанеш до тях и започваш да имаш друга вибрация, усещаш света по друг начин. Таня успяваше да създаде около себе си един ореол на топлина, на нежност, на сила, на увереност”, споделя Калин Сърменов.

България се сбогува с Царицата на смеха - Татяна Лолова (ВИДЕО+СНИМКИ)

Режисьорът на представлението "Дуенде", в което най-дълго играе Лолова е бил и ментор, и приятел за нея през годините.

„10 години, повече от 10 години този спектакъл се играе. Това е спектакълът, с който може би всички ще я запомнят в театъра. Тя трябваше да бъде, талантът и трябваше да свети във всички посоки. Мисля, че го показа, мисля, че го постигна и дори надскочи и това, което с нея сме си говорили”, сподели Съни Сънински.  

Един от най-доверените й хора - журналистът Юлия Пискулийска, е неотлъчно с нея до последния й час.

„Всички, които са я познавали, не се прощават с нея, защото това е един човек, който просто не си отива. Аз и сега виждам как ние се разхождаме двете в Албена, в розовата градина, как снимаме розите и тя все викаше: „Ти защо виждаш по-хубавите”? Не бе, Таня, аз не виждам по-хубавите, така се случва. Всяко нещо дребничко тя превръщаше в някаква роля”, спомня си Юлия Пискулийска.

А за приноса си към изкуството скоро актрисата щеше да получи наградата „Икар” за цялостно творчество - решение, което от Съюза на артистите взимат още в началото на тази година.

„Тази награда ще я прегласуваме посмъртно – на нейно име”, заяви Христо Мутафчиев.

На името на „Слънцето в българския театър”, както я нарича Христо Мутафчиев.

„Тя самата казваше за себе си, че е като слънце. Това беше най-зареждащият с позитивна енергия светъл лъч в нашата гилдия, която имахме и... той си отиде”, споделя Христо Мутафчиев.

https://nova.bg/news/