СВЕТОВЕН ДЕН НА ОПЕРАТА 2020 25 ОКТОМВРИ
23 окт 2020Никълъс Пейн - Директор на Опера Европа

СВЕТОВЕН ДЕН НА ОПЕРАТА 2020 25 ОКТОМВРИ

Световният ден на операта е повод да споделим радостта от песента с всички хора

Тази година, когато животът на всички беше засегнат от глобалната пандемия и социалните несправедливости в света придобиха видимост и докоснаха по-широки общности, лечебната сила на музиката и изкуството е необходима повече от всякога.

Човешките същества са издръжливи и в крайна сметка ще преживеят трудностите, резултат от затварянето. Те трябва да бъдат мотивирани от една по-висша цел; цел, която включва твърдото отстояване на свободното общество с равни възможности. Благоденствието е състояние както на тялото, така и на духа.

Ние се стремим към култура, която е както локална, така и глобална. Тя трябва да  принадлежи на всички и включва всички, които са в нейната общност. В същото време тя трябва да обхване разнообразен, но свързан свят. Операта е международен език и нейните сюжети отразяват ценностите на свободата и толерантността.

Световната организация „Опера Европа“ избра Бетовен, в 250-тата годишнина от рождението му, да бъде емблемата за 2020 г.  Този гений на музикалното творчество въплъщава хуманното послание за всеобщото братство, което вдъхновява програмата ни за 25 октомври.

Онлайн платформата ни OperaVision ще предложи вокални изпълнения от шест континента, заедно с изявленията на посланици от цял свет. 

Световният ден на операта 2020 е жизненоважна стъпка по пътя към възстановяването.

Никълъс Пейн
Директор на Опера Европа

25 октомври, неделя, е Световният ден на операта.

В този ден и Софийската опера ще чества значимостта на оперното изкуство. Операта, като сектор, особено силно засегнат от рестриктивните мерки, мобилизира своя творчески потенциал с послания за своите зрители. Софийската опера, която е член на „Опера Европа“, със своя всеотдаен творчески състав и със своите завладяващи спектакли поддържаше интереса на вярната си публика.

Специално място в отбелязването на Световния ден на операта ще заеме излъчването на „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски в сайта operasofia.bg, YouTube канала на Софийската опера, както и на официалната фейсбук страница от 11ч. на 25 октомври. Тази пищна и бляскава постановка на акад. Пламен Карталов от 2014 г., реализирана в пространството пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София, бе представена през лятото и в онлайн
платформата Opera Vision.