Стефани Кръстева в ролята на Татяна в операта „Евгений Онегин“
24 юли 2022fakti.bg

Стефани Кръстева в ролята на Татяна в операта „Евгений Онегин“

 

Младата певица Стефани Кръстева ще бъде Татяна в операта „Евгений Онегин“ на 14 август на езерото Панчарево.Една от големите й мечти е да изпълни ролята на Татяна

На 14 август от 20 часа на фестивала „Музи на водата“ ще бъде представена операта „Евгений Онегин“ от Пьотър Чайковски.

Летният фестивал "Музи на водата" - езеро Панчарево се реализира с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития 2022 и под патронажа на Кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова в рамките на програмата “ОПЕРА В ПАРКА“.

На 14 август младото сопрано Стефани Кръстева ще се представи в ролята на Татяна от операта „Евгений Онегин“ от Пьотър Чайковски. В останалите роли са Атанас Младенов (Евгений Онегин), Хрисимир Дамянов (Владимир Ленски ), Александрина Стоянова (Ларина ), Весела Янева (за първи път в ролята на Олга ), Ангел Христов (княз Гремин), Димитър Станчев (Зарецки), Николай Войнов ( Ротният), Румяна Петрова (Филипевна), Красимир Динев (Трике )

Стефани Кръстева в ролята на Татяна в операта „Евгений Онегин“ - 2

В постановъчния екип са : диригент – Андрей Галанов , режисьор – Вера Петрова, музикална и стилистична постановка – Лариса Гергиева, диригент на хора – Виолета Димитрова.

В свое интервю Стефани Кръстева изтъква, че обича да мечтае. Една от големите ѝ мечти е да изпълни ролята на Татяна от операта „Евгений Онегин“. В образа на Татяна тя вижда най-ценното човешко качество – добротата. Певицата благодари на Бог за таланта, с който я е дарил и за силата, и постоянството, които и дава, за да го развива.

Стефани Кръстева в ролята на Татяна в операта „Евгений Онегин“ - 3

Стефани Кръстева е родена в гр.Варна. Завършва Национално Училище по Изкуствата „Добри Христов” гр.Варна със специалност Класическо пеене. През 2017 завършва магистърска степен във вокалния факултет на НМА в класа по класическо пеене на доц. Иванка Нинова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов.

Участва в операта „Бастиен и Бастиена” от В. А. Моцарт в ролята на Бастиена, “Сестра Анджелика“ от Дж. Пучини, в ролята на Долчина, както и в детските опери „Червената Шапчица” в ролята на Червената Шапчица и „Котаракът в Чизми” в ролята на Принцесата.

Певицата е лауреат в „Първи Международен Конкурс „Art Stars -Звезди на изкуството“ – Варна. Лауреат във „Фестивал на руския класически и съвременен романс -Балканская Романсиада” , участие във финала на конкурса в Москва, както и професионален запис в първо студио на Българско Национално Радио. Лауреат в Международен младежки фестивал „Славянски звън” - Първа награда.

През 2016г. взема участие във фестивала „Мартенски музикални дни“ гр. Русе с произведението на Лазар Николов „Метаморфози“ - диригент Драгомир Йосифов.

Участва в редица концерти с Варненска филхармония, Видинска филхармония, Симфониета София, Врачанска филхармония.

През ноември 2017г. дебютира на сцената на Русенска опера в ролята на Джилда от „Риголето“ с диригент Георги Димитров.

Участвала в майсторските класове на Калуди Калудов, Стефка Евстатиева и Luciana D`Intino, Anette Goeres.

През есента на 2017г. е сред участниците в майсторския клас на световноизвестното сопрано Красимира Стоянова, който е част от фестивала „Празници на изкуствата Аполония“. През ноември 2018г. печели стипендията “С усилия към звездите”, предоставена от фондация “Културни перспективи”. Нейн ментор е Красимира Стоянова.

Стефани Кръстева получи номинация за млад музикант на годината 2021 г. от БНР.

През февруари 2019 г. дебютира на сцената на Софийската национална опера и балет в ролята на Татяна от „Евгений Онегин“ на Чайковски. На същата сцена се превъплъщава в ролята на Християния от операта „Зографът Захарий“ на Марин Големинов.

Стефани Кръстева в ролята на Татяна в операта „Евгений Онегин“ - 4

 

https://fakti.bg/kultura-art/699102-stefani-krasteva-v-rolata-na-tatana-v-operata-evgenii-onegin