Стефани Кръстева пред ФАКТИ: Талантът е дар от Бога, който ние сме длъжни да развиваме
06 авг 2022fakti.bg

Стефани Кръстева пред ФАКТИ: Талантът е дар от Бога, който ние сме длъжни да развиваме

 

 

А дали е достатъчен само той ще цитирам великата Гена Димитрова, която казва :  „За да се твори голямо изкуство, трябва изключително постоянство на мисълта, желанията, волята, както и непрекъснато творческо търсене, усъвършенстване, горене...“

Стефани Кръстева пред ФАКТИ: Талантът е дар от Бога, който ние сме длъжни да развиваме - 1

Снимки: Софийска опера и балет

На 14 август от 20 часа на фестивала „Музи на водата“ ще бъде представена операта „Евгений Онегин“ от Пьотър Чайковски. В ролята на Татяна ще бъде младата певица Стефани Кръстева.

Стефани Кръстева е родена в гр.Варна. Завършва Национално Училище по Изкуствата „Добри Христов” гр.Варна със специалност Класическо пеене. През 2017 завършва магистърска степен във вокалния факултет на НМА в класа по класическо пеене на доц. Иванка Нинова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов. Участва в операта „Бастиен и Бастиена” от В. А. Моцарт в ролята на Бастиена, “Сестра Анджелика“ от Дж. Пучини, в ролята на Долчина, както и в детските опери „Червената Шапчица” в ролята на Червената Шапчица и „Котаракът в Чизми” в ролята на Принцесата.

Стефани Кръстева пред ФАКТИ: Талантът е дар от Бога, който ние сме длъжни да развиваме - 2

Певицата е лауреат в „Първи Международен Конкурс „Art Stars -Звезди на изкуството“ – Варна. Лауреат във „Фестивал на руския класически и съвременен романс -Балканская Романсиада” , в Москва. Лауреат в Международен младежки фестивал „Славянски звън” - Първа награда. Стефани Кръстева получи номинация за млад музикант на годината 2021 г. от БНР. През февруари 2019 г. дебютира на сцената на Софийската национална опера и балет в ролята на Татяна от „Евгений Онегин“ на Чайковски. На същата сцена се превъплъщава в ролята на Християния от операта „Зографът Захарий“ на Марин Големинов.

- Г-жо Кръстева, бихте ли споделили как попаднахте в ролята на Татяна в операта „Евгений Онегин“ , която зрителите ще видят на 14 август на езерото Панчарево? Въпрос на късмет, конкурс или покана?

- Щастлива съм, че още в самото начало на моето обучение имах възможността мои преподаватели да са Акад. Пламен Карталов и прекрасната Вера Петрова, която е и режисьор на завладяващата постановка „Евгений Онегин“. Поканата получих още преди няколко години, когато се играеха премиерните спектакли, но все още не се чувствах готова. Имах нужда от повече време и зрялост, както гласова, така и душевна,за да опитам да се докосна до героинята. Затова почакахме няколко години и през 2019г. дебютирах на сцената на Софийска Опера и Балет в ролята на Татяна. Благодарна съм,че повярваха в мен като млад артист и ми дадоха тази голяма възможност.Имам щастието това да е третото представление, в което ще участвам като Татяна и още по-интересно за мен е, че този път ще бъдем подкрепени от красотата и магичността на езерото Панчарево.

Стефани Кръстева пред ФАКТИ: Талантът е дар от Бога, който ние сме длъжни да развиваме - 3

- За Вас казват, че сте млада и много амбициозна. Какви амбиции може да има една млада и начинаеща оперна певица?

- Да си призная, никога не съм се окачествявала като много амбициозна. По-скоро бих казала, че съм дисциплиниран човек и когато получа покана приемам много отговорно ангажимента си и се посвещавам на подготовката изцяло.

- Амбициите съвпадат ли с възможностите предлагани на оперната сцена в България?

- Щастлива съм още от съвсем млада да получавам възможности за изява на оперната сцена. Това са безценни уроци за един прохождащ артист и огромен шанс за развитие. Благодарна съм на всеки, който ми е подал ръка.

- Имате добра професионална подготовка по класическо пеене. Помогна ли ви образованието или е достатъчен само талантът? Какво ви даде Националното Училище по Изкуствата „Добри Христов” гр.Варна?

- Разбира се,че ми помогна образованието. Национално Училище по Изкуствата „Добри Христов“ ми даде една добра основа, върху която да градя след това като студентка в Националната Музикална Академия проф. Панчо Владигеров. Талантът е дар от Бога, който ние сме длъжни да развиваме. А в отговор на въпроса дали е достатъчен само той си позволявам да цитирам великата Гена Димитрова, която казва : „За да се твори голямо изкуство, трябва изключително постоянство на мисълта, желанията, волята, както и непрекъснато творческо търсене, усъвършенстване, горене...“

- Ърнест Хемингуей е казал : „Всичко, което е далеч от морето, е провинция“. Вие сте родена във Варна, там сте се изучила и дипломирала....Как ви се отразява животът и работата извън морската столица, тук в „провинцията“, наречена София? Свиквате ли или все пак морето ви липсва?

- Липсва ми Варна и ,по-точно, родителите ми и брат ми и сестра ми, с които имаме много силна връзка. За съжаление все по-рядко, но винаги, когато имам възможност отскачам да ги видя. Харесва ми животът в София и не съм имала проблем с адаптацията.

- Как минава един ваш ден в личен план?

- В личен план е много забавно и всеки ден е различен. Имаме си прекрасен син на почти годинка, който е едно изключително дете, много чаровен и любвеобилен. Най-любими са ни семейните разходки и времето прекарано заедно. Тъй като е още съвсем мъничък и има нужда от внимание и грижи се стараем да сме неотлъчно до него, но когато се налага се доверяваме на нашите родители, като сме спокойни, че ще ни заместят достойно. Благодаря, че ги има!

​- Намирате ли време за други занимания, освен пеенето?

- Старая се да го правя, въпреки, че има и по-натоварени периоди, в които е невъзможно. Но аз обичам професията си и за мен е удоволствие да я практикувам.

​- До тук имате множество награди, лауреат сте на редица конкурси. Какви са целите ви? Какво преследвате на оперната сцена?

- Бих казала желания вместо цели. Ще бъда щастлива един ден да пея най-любимите си роли по световните оперни сцени, но знам, че всяко нещо идва с времето си и не бързам. По-важен е пътят, който ще извървя до там.

- Да поговорим за ролята на Татяна. Това е един сложен образ, с не лек характер. Лесно ли се сприятелихте с героинята си или срещнахте трудности?

- Определям образа на Татяна като много близък до моята душевност. Отдавна мечтая за възможността да се превъплътя в тази роля и винаги с много любов и трепет се подготвям за срещата с героинята.

- Какво е за вас образът на Татяна? Как бихте я описали? С какво си приличате с героинята?

- Татяна е чиста, искрена с възвишена душа, предана, с много морал и духовни качества. Тя е нравствено безупречна, до последно вярна на думата си, въпреки силната любов, която изпитва към Онегин. Много сложен, но изключително завладяващ образ. Както казах и преди малко откривам голяма част от себе си в нея и ще дам всичко от себе си да докосна публиката, превъплъщавайки се в образа ѝ точно както тя докосна мен.

Стефани Кръстева пред ФАКТИ: Талантът е дар от Бога, който ние сме длъжни да развиваме - 4

​- Казвате, че обичате да мечтаете. Една от големите ви мечти е да изпълните ролята на Татяна от операта „Евгений Онегин“. Е, мечтата се сбъдна. От тук нататък какво следва? Коя ще е следващата мечта?

- Само Бог знае какво следва от тук нататък. Аз мечтая да бъда здрава и все така обградена от любимите си хора, които ми дават огромна подкрепа и стимул да се развивам.

- Романтична личност ли сте или сте реалист, здраво стъпил на земята?

- Романтична личност съм. Обичам да прекарвам време с любимите си хора. Обичам да изразяваме любовта си по всякакви начини. Обичам да правя изненади и често си представям как би реагирал човека, за който съм направила нещо мило. За мен е важно в семейството въпреки натовареното ежедневие и покрай появата на детето винаги да намираме време за нежност, да си казваме „обичам те“ , да не забравяме за прекрасните моменти , които сме имали зараждайки нашата любов и да не спираме да мечтаем за още много такива.

- Остава ли ви време за мечти от работа и семейни ангажименти?

- Мечтая и винаги съм знаела, че мечтите се сбъдват! Много силно вярвам и смело си пожелавам, насочвайки цялата си енергия, мисъл, любов и търпение в преследване на мечтите, уверена и спокойна, че нещата се подреждат точно така, както е най-добре за мен и близките ми!

- Любимият човек до вас помага ли в сбъдване на мечтите ви? Как балансирате работата и семейството?

- Имам прекрасен съпруг, който много ме подкрепя и се вълнува заедно с мен за всяка моя изява. Благодарна съм на съдбата, че и двамата сме отдадени на оперното изкуство. Съпругът ми – Емил Павлов, е трето поколение тенор и от дете има привилегията да е в театъра и да се учи от най-големите оперни величия. За мен няма по-хубаво нещо от това заедно да вървим по този път и да гледаме в една посока. А детето много обича да му пеем и ни слуша с интерес. Много е сладичък ,когато се опитва да ни имитира.

​- Пожелавам ви успешно представяне в това прекрасно и любимо мое произведение на Пьотър Илич Чайковски. А вие какво ще пожелаете на нашите читатели и зрителите, които ви очакват?

- Благодаря от сърце! Аз пожелавам на Вас и читателите Ви здраве, вдъхновение и винаги да намирате време за нещата, които Ви карат да се чувствате истински щастливи.

Интервю на Оля Ал-Ахмед