Спомен за Георги Костов
20 яну 2024Софийска опера и балет

Спомен за Георги Костов

Георги Костов е композитор, професор по хармония и композиция в ДМА „Проф. Панчо Владигеров“. Бил е министър на културата ректор на Музикалната академия.

Автор е на няколко музикално-сценични произведения, поставяни многократно в оперните театри у нас, сред които „Манастирски неволи“ , диптихът  „Жената със златния косъм“ и „Нещастие“, мюзикълите „Четиримата близнаци“ и „Казанова“. В репертоара на Софийската опера с голям успех се ползва детската опера „История с патоци, Мечо и Лиса“ и мюзикълът „Шегобишко на острова на чудесата“.

Над 1000 детски, хорови и забавни песни е създал Георги Костов, като много от тях получават заслужено признание на конкурси у нас и в чужбина като „Червеният карамфил”, „Сладкопойна чучулига”, „Златният Орфей”, „Мелодия на годината”, Радиоконкурс „Пролет” и др.

Всеки добре познава превърналите се в хит „Без радио не мога“, „Детство мое”, „Деца на света”, „Остани“ и „Пролетни гласове“.

Роден е на 21 януари 1941 г. в София. Завършва композиция при проф. Панчо Владигеров през 1966 г. Специализира в Московската консерватория. Преподавателската си дейност в Българската държавна консерватория започва през 1966 г., през 1977 г. става доцент, от 1985 г. е професор по хармония и композиция. От 09. 11.1989 г. до 10.04.2008 г. е ректор на висшето учебно заведение. В правителството на Жан Виденов (1995-1996 г.) е министър на културата.

Носител е на орден „Стара планина“. На 21.01.2016 е удостоен с престижното отличие “Златен век” с огърлие.

Софийската опера и балет изказва съболезнования на близките на проф. Костов.