Софийската опера представя младата певица Стефани Кръстева в операта "Евгений Онегин"
08 авг 2022БТА

Софийската опера представя младата певица Стефани Кръстева в операта "Евгений Онегин"

Софийската опера представя младата певица Стефани Кръстева като Татяна в операта "Евгений Онегин". Събитието е на 14 август на езерото Панчарево, като част от фестивала "Музи на водата", съобщават от операта.

В останалите роли са Атанас Младенов (Евгений Онегин), Хрисимир Дамянов (Владимир Ленски), Александрина Стоянова (Ларина), Весела Янева (за първи път в ролята на Олга), Ангел Христов (княз Гремин), Димитър Станчев (Зарецки), Николай Войнов (Ротният), Румяна Петрова (Филипевна), Красимир Динев (Трике) 

Диригент е Андрей Галанов, режисьор - Вера Петрова, музикална и стилистична постановка - Лариса Гергиева. Диригент на хора е Виолета Димитрова.

Стефани Кръстева казва, че една от големите й мечти е да изпълни ролята на Татяна от операта "Евгений Онегин". В образа тя вижда най-ценното човешко  качество - добротата. Певицата благодари на Бог за таланта, с който я е дарил и за силата, и постоянството, които и дава, за да го развива.

Стефани Кръстева завършва националното училище по изкуствата "Добри Христов" в родния си град Варна със специалност класическо пеене. През 2017 г. завършва магистърска степен във вокалния факултет на НМА, в класа по класическо пеене на доц. Иванка Нинова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов. 

Участва в операта „Бастиен и Бастиена” от В. А. Моцарт в ролята на Бастиена, “Сестра Анджелика“ от Дж. Пучини, в ролята на Долчина, както и в детските опери "Червената шапчица” в ролята на Червената шапчица и "Котаракът в Чизми” в ролята на принцесата. 

Певицата е лауреат в първия международен конкурс "Art Stars  - звезди на изкуството" - Варна, и на фестивала на руския класически и съвременен романс "Балканская романсиада".  Участва в редица концерти с Варненската филхармония, Видинската филхармония, симфониета "София", Врачанската  филхармония. През ноември 2017 г. дебютира на сцената на Русенската опера. Участвала в майсторските класове на Калуди Калудов, Стефка Евстатиева, Красимира Стоянова.

През февруари 2019 г. дебютира на сцената на Софийската национална опера и балет в ролята на Татяна от "Евгений Онегин" на Чайковски. На същата сцена се превъплъщава в ролята на Християния от операта "Зографът Захарий“ на Марин Големинов.

/ДД/

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/302653-sofiyskata-opera-predstavya-mladata-pevitsa-stefani-krasteva-v-operata-evgeniy-