Софийската опера посвети спектакъл на 95-годишнината на Микис Теодоракис, композиторът благодари лично
27 юли 2020БТА

Софийската опера посвети спектакъл на 95-годишнината на Микис Теодоракис, композиторът благодари лично

Автор: Даниел Стоянов, БТА

Софийската опера посвети вчерашното си представление на 95-годишнината от рождението на големия гръцки композитор Микис Теодоракис. Спектакълът "Зорба гъркът" по негова музика се играе 25-а година на сцената на операта. Поставен е от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 г. - на сцената на НДК, и е една от най-успешните продукции в историята на националната ни опера и балет.

"Бих искал да изпратя моята гореща благодарност на публиката, на музикантите, на членовете на хора, на солистите, на диригента и особено на хората, които поеха инициативата за този спектакъл и които отговарят за организацията", пише Теодоракис в писмо, изпратено днес до директора на нашата трупа Пламен Карталов.

"Винаги си спомням с голямо вълнение дните, които съм прекарал във вашата гостоприемна страна, десетките концерти и безкрайните часове, които прекарах с вашите прекрасни музиканти, подготвяйки моята опера "Електра", допълва Теодоракис. Но това, което пазя особено в сърцето си, е топлината и любовта на българския народ към моята музика".

"Доказателството за този факт е представянето на моя балет "Зорбас" извън времето, продължава композиторът. Резултат от страхотната среща на моята музика с вашите отлични танцьори и колеги от Софийската опера, които представят тази творба в продължение на 25 години в България или на гастроли в чужбина". Поради всички тези причини ще бъда с вас на този спектакъл, дори отдалеч и с всичките си сили, завършва писмото си Микис Теодоракис.

Солистите на операта - Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Росен Канев, Емил Йорданов и Марина Маринова, бяха изпратени с продължителни аплодисменти вчера от публиката в Софийската опера.

"Зорба гъркът" трябваше да се играе на откритата сцена в Панчарево, но бе преместен на закрито поради нестабилната метеорологична обстановка.

Световната премиера на балета "Зорба гъркът" е на 6 август 1988 г. - на сцената на Арена ди Верона. Шоуто от две действия и 22 картини е играно в над 30 страни и е посетено от над 3 милиона зрители. Запомнящ се ще остане спектакълът на открито в Рио Де Жанейро, посетен от 120 000 зрители.

Микис Теодоракис е роден на 29 юли 1925 г. През 1964 г. за първи път става член на гръцкия парламент с Единната демократическа лява партия (ЕДА). Освен с музиката си, той ще бъде запомнен от своите сънародници с разтърсваща реч от парламента, която започва така: "Никой не бива да съди гърците, заради техния патриотизъм!". По време на Втората световна война участва в съпротивителното движение, залавян е и подлаган на разпит от фашистите. В периода на гражданската война (1946-1949) е заточен на остров Икария, а след това и в концлагер. През 1950 г. завършва Атинската консерватория, а от 1954 г. до 1959 г. учи в Парижката консерватория. Докато живее във френската столица, твори усилено. От този период са множество прелюдии, сонати, симфонии и три балета. През 1959 г. се завръща в Гърция, но поради политическата си дейност музиката му е забранена, изпратен е в затвор, където лежи 6 месеца, а през 1969 г. отново попада в концлагер. След застъпването за него на световноизвестни личности той напуска Гърция и отново живее в Париж до падането на военната хунта през 1974 г., когато се завръща окончателно в родината си. През 80-те и 90-те години е избран като депутат два пъти с Гръцката комунистическа партия (ККЕ) и два пъти с "Нова демокрация", дори става министър без портфейл в правителството на Константинос Мицотакис.