Софийската опера посвещава спектакъл на "Аида" на Камен Чанев
17 апр 2021в-к. "Дума"

Софийската опера посвещава спектакъл на "Аида" на Камен Чанев

Знаменитата опера на Джузепе Верди "Аида" се завръща на сцената на Софийската опера със спектакли на 23 и 24 април от 19 ч. и 25 април от 16 ч. Това е историята на етиопската принцеса Аида, пленена като робиня в Египет и влюбена в храбрия пълководец Радамес. Тяхната любов завършва трагично. Постановката е на Уго де Ана. Кредото на режисьора е, че оперните артисти не трябва да бъдат затворници на традицията, а нейни пазители. Той преобръща прочита на "Аида", за да я превърне в камерна драма на сложни взаимоотношения. Диригент на спектаклите е Евън-Алексис Крист.

Представлението на 24 април се посвещава на световноизвестния тенор Камен Чанев - почетен член на Софийската опера, научи ДУМА от културния институт. Ролята на Радамес остава една от най-запомнящите се в неговата блестяща кариера. На тази дата в ролята на Аида ще се представи сопраното Таня Иванова, дългогодишна спътница в живота на рано отишлия си от този свят Камен Чанев. 

В спектакъла на 23 април участват Петър Бучков, Гергана Русекова, Габриела Георгиева, Мартин Илиев, Ангел Христов, Кирил Манолов, Ангел Антонов, Станислава Момекова. На 24 април ще видим Димитър Станчев, Виолета Радомирска (за първи път в ролята на Амнерис), Костадин Андреев, Светозар Рангелов, Веселин Михайлов, Ангел Антонов, Силвана Пръвчева. На 25 април в ролите са Петър Бучков, Гергана Русекова, Радостина Николаева, Мартин Илиев, Ангел Христов, Кирил Манолов, Ангел Антонов, Станислава Момекова.

https://duma.bg/sofiyskata-opera-posveshtava-spektakal-na-aida-na-kamen-chanev-n236551