Софийската опера и балет открива новия сезон с българска постановка
08 сеп 2021Bulgaria ON AIR

Софийската опера и балет открива новия сезон с българска постановка

Новият сезон на Софийската опера и балет стартира на 3 октомври с премиера на ораторията "Кирил и Методий" от Живка Клинкова. Постановката е в чест на 40-ата годишнина от обявяването на Светите братя за съпокровители на Европа. Седмица по-късно e операта "Янините девет братя" от Любомир Пипков. 

"Традиционно Софийската опера и балет открива своите нови сезони с български заглавия, което е много хубаво за популяризиране на българската опера. На 3 октомври ще открием сезона с операта "Кирил и Методий", каза оперната певица Лилия Кехайова в студиото на "България сутрин".

"Много съм щастлива, че участвам, защото българска опера е нещо енигматично. Рядко се случва. Радвам се на линията, която държи Софийската опера - да представяме и откриваме с българска опера всяка година. Моята роля в "Кирил и Методий" е ролята на майката Мария, която се появява в началото", сподели колежката ѝ - Гергана Русенкова.

А в "Янините девет братя" играе ролята на циганка. Кехайова не участва в "Кирил Методий".

"Участвам в "Янините девет братя" и бих казала, че това за мен е чест, защото поставянето на подобен спектакъл е от историческо значение. Неслучайно ние гостуваме в Болшой театър с този спектакъл. В него аз пея и играя Яна - сестрата на всички мои братя", допълни Лилия в ефира на Bulgaria ON AIR.

И въпреки мерките, които не позволяват да има повече от 30% капацитет, те са убедени, че най-верните им фенове ще присъстват. И са категорични, че нацията ни трябва да е горда с произведенията, които са написани от български композитори.

Вижте целия разговор във видеото.