Софийската опера чества 130 години от създаването си вечерта на откриването на новия сезон
15 окт 2020OPERAWIRE

Софийската опера чества 130 години от създаването си вечерта на откриването на новия сезон

Софийската опера и балет откри сезон 2020-21 на 9 октомври с българската опера „Янините девет братя“ от Любомир Пипков. 

Откриването честваше 130 години от създаването на Софийската опера и представи солистите Лилия Михайлова, Светозар Рангелов, Гергана Русекова, Хрисимир Дамянов, Румяна Петрова, Бисер Георгиев и Красимир Динев. 

Вечерта на откриването проф. Пламен Карталов, член на БАН, изнесе реч, в която отвори страници от историята на първия оперен театър, припомни значението на творбата на Любомир Пипков в българския оперен театър и представянето ѝ на световния международен форум Opera Europa и на сцената на Болшой театър. 

За вечерта на откриването Софийската опера приложи регулации за социална дистанция с оркестъра, свирещ в пространството на партера, и публиката, която беше на трите балкона, разположена на всеки втори стол с цветя на празните места.

От Франсиско Салазар

ФРАНСИСКО САЛАЗАР, (издател) е работил като репортер за Latin Post, където е имал привилегията да интервюира многобройни оперни звезди, включително Анита Рачвешвили и Айлин Перес. Работил е и като развлекателен репортер, пишещ за фестивалите в Ню Йорк и фестивала Tribeca Film, и е интервюирал много знаменитости като Антонио Бандерас, Едгар Рамирес и Бенедикт Къмбърбач. Понастоящем е на свободна практика за Remezcla.

Има магистърска степен по Медиен мениджмънт от Ню Йорк Скул и бакалавърска степен по Филмово производство и Италиански изследвания от университета „Хофстра“.