След успехите в Япония „Турандот“ е отново на сцената на Софийската опера
04 фев 2023Софийска опера и балет

След успехите в Япония „Турандот“ е отново на сцената на Софийската опера

Днес не можем да си представим историята на музиката без „Турандот“ от Джакомо Пучини и без най-известната ария - Nessun Dorma. „Турандот“ е една от най-внушителните опери, поставяни някога и ярък пример за растящия интерес на публиката към нея.

Действието се развива в Китай, където всички кандидати за ръката на красивата, но безсърдечна принцеса Турандот трябва да се справят с три гатанки, а неуспехът да ги решат ще доведе до тяхната смърт. Принц Калаф приема и печели предизвикателството, но Турандот му отказва. Тогава, на свой ред, той задава на принцесата невъзможен въпрос с фатални последици.

В ролята на Турандот участва гостуващото южнокорейсопрано Лила Лий.

Кое е сопраното Лила Лий?

Тя учи в Консерваторията в Милано и Новара, в оперната школа на Академията „Артуро Тосканини“ в Парма и в Академията „Орацио Веки“ в Модена при Райна Кабаиванска. Печели много международни певчески конкурси като Първа награда и Награда на публиката на конкурса „Г. Мартинели-А.Пертиле“, Втора награда на конкурса „Спирос Аргирис“ в Сарцана и Първа награда на конкурса „Ирис Адами Корадети“ в театъра на Падуа.

През 2008 г. дебютира в ролята на Турандот за Аслико Опера Ломбардия и пее главни роли в големи оперни театри като: „Ла Фениче“ във Венеция, „Филармонико“ във Верона, „Гранде“ в Бреша, „Фраскини“ в Павия, „Социале“ в Комо, „Социале“ в Ровиго, „Абадо“ във Ферара, Варшавската опера „Виелки“, Букурещката национална опера, Античния театър в Пловдив, „Цанкарев дом“ в Любляна (продукция на Словенския национален театър в Марибор), Център за изкуства в Сеул, Дубайската опера, Анкарската национална опера, Център за спектакли „Зорлу“ в Истанбул, Операта в Таегу.

В ролята на Калаф публиката ще се срещне с тенора Бюнг Кил Юн, който гостува за първи път на сцената на Софийската опера.

Той е роден в Сеул, Южна Корея и след първоначално обучение заминава за Рим през 2002 г., за да специализира оперно пеене. Завършва консерваторията в Италия, където учи при известни величия, включително Ренато Бурусон и Джани Раймонди. През осемте си години в Италия той изпълнява водещи тенорови роли в опери, включително в „Травиата“, „Аида“ и „Мадам Бътерфлай“, както и да участва в много майсторски класове и международни конкурси, където печели редица награди. След завръщането си в Корея през 2010 г., той поема ролята на главен тенор в Корейската национална опера, където оттогава изпълнява почти всички големи тенорови роли както на Верди, така и на Пучини с голямо признание. Бюнг-Кил също разделя времето си между участие в опери и обучение на младото поколение корейски певци като професор по глас в Сеул.

Малко от историята на постановката на „Турандот“:

Гръцкият музикален критик Тасос Саригианидис пише след представлението на „Турандот“ в Солун през 1997 година: „Тази копродукция на Националната опера през 1997 в Солун -„Културна столица на Европа“, Солун 1997 и Македонското артистично общество „Техни“, Солун раждат едно събитие с изключително значение. Щастливците, които имаха възможността да видят спектакъла, препълниха залата. Те имаха щастието да изживеят най-хубавото оперно представление, поставяно в Солун. Спектакълът представи една импозантна Турандот, Гена Димитрова, която се завръща на сцената на Софийската опера след многогодишно отсъствие. Отчуждаващата суровост, жестокост на Принцесата бе изразена с невероятна техника и внушение.

Постановката на Пламен Карталов, бе вдъхновяваща. Успешно бе пресъздадена цялостната атмосфера на творбата, изискванията на режисьора от артистите дадоха вълнуващи резултати.

С „Турандот“ Софийската опера отбелязва първото значимо културно сътрудничество на Балканите. Значимостта на това голямо събитие от толкова жизнено важно значение достига кулминация във великолепието на представлението. Всички бяха съгласни, че тази българо-гръцка Турандот е началото на едно сътрудничество на няколко нива. Това означава, че чрез изкуството представяме един контакт между двете страни, който е по-ефективен от всякакви дипломатически мисии.“

Също така важното от историята на „Турандот“ е да се отбележи, че точно тази постановка, създадена през 1995 г., и вече представена с голям успех през 2000 г в Япония, ( първото гостуване на Софийската опера в Страната на изгряващото слънце), се възстанови от Пламен Карталов по искане на Японската импресарска агенция, която представя Софийската опера в Япония за шести път през есента на 2015 г.

Да пожелаем успех на представлението „Турандот“ на 10 февруари, 2023 година, петък, от 19 часа на сцената на Софийската опера!

В главните роли в „Турандот“ на 10 февруари, петък, от 19 часа са:

Турандот – Лила Лий

Калаф – Бюнг Кил Юн

Участват още:

Светозар Рангелов, Силвия Тенева, Атанас Младенов,Николай Павлов, Хрисимир Дамянов, Цветан Цветков, Николай Петров

Диригент : Франческо Роза

Режисьор : Пламен Карталов

Диригент на хора: Виолета Димитрова