Шедьовърът на американския мюзикъл „Звукът на музиката“ в Софийската опера
18 дек 2023fakti.bg, Оля Ал-Ахмед

Шедьовърът на американския мюзикъл „Звукът на музиката“ в Софийската опера

Няколко дни преди коледните и новогодишни празници Софийската опера и балет вече канят всички любители на оперното и балетното изкуство на спектаклите през първия месец от 2024 г.

Новата година започва с премиера на шедьовъра на американския мюзикъл „Звукът на музиката“ от Ричард Роджърс и Оскар Хамърстaйн II. Спектаклите са само шест и са на 9, 10, 16, 17, 30 и 31 януари.

Бродуейски екип вече е в София за подготовката на българската версия на „Звукът на музиката“.


Режисьор е Уест Хайлър, сценограф – Джереми Бартнет, костюми –Уитни Локър, художествено осветление – Зак Блейн.

Великолепните артисти на Софийската опера Весела Делчева, Александър Георгиев, Александрина Стоянова, Силвана Пръвчева, Мариана Цветкова, Диана Димитрова, Пламен Гранжан и Цветелина Коцева ще пресъздадат историята на Мария, която приема работа като гувернантка в голямо семейство, докато решава дали да стане монахиня. Тя се влюбва в децата и в крайна сметка и в техния овдовял баща, капитан фон Трап. В спектакъла участват и 14 деца от вокалната формация „Таласъмче“.

Изключителната балетна постановка „Ана Каренина“ по музика на П. И. Чайковски се завръща на сцената на Софийската опера. Представленията са на 12, 13 и 14 януари.


Марта Петкова, Никола Хаджитанев и Гилермо Алвеш, Катерина Петрова, Цецо Иванов и Емил Йорданов ще претворят образите на Ана Каренина, граф Вронски и граф Каренин.

Хореограф е Лео Муич, Андрей Галанов дирижира оркестъра на Софийската опера, а спектаклите са със специалното участие на брилянтния цигулар Стоимен Пеев и възхитителната певица Цветана Бандаловска.

***

Последните дни на януари са посветени на друг шедьовър – операта „Аида“ от Джузепе Верди. Четирите спектакъла на 25, 26, 27 и 28 януари ще бъдат със специалното участие на артисти от Майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет и стипендианти на нейния дарителски фонд.

Витория Йео, София Соловий, Андреа Каре, Давиде Риу, Вероника Симеони, Ана Виктория Питс, Хе Канг, Костадин Мечков и Божидар Божкилов ще влязат в главните роли на Аида, Радамес, Амнерис, Амонасро, царят на Египет и жреца Рамфис.

Постановката е на световнопризнатия режисьор Уго де Ана, Паоло Андреоли ще дирижира оркестъра и хора на Софийската опера.

Януари 2024 

https://fakti.bg/kultura-art/840521-shedyovarat-na-amerikanskia-muzikal-zvukat-na-muzikata-v-sofiiskata-opera