СЪЗДАВАНЕ НА МУЗИКА – ЧУДО СЪС „ЗАБЪРКВАНЕ“ НА СМЕЛОСТ И ИДЕИ
27 дек 2022Софийска опера и балет

СЪЗДАВАНЕ НА МУЗИКА – ЧУДО СЪС „ЗАБЪРКВАНЕ“ НА СМЕЛОСТ И ИДЕИ

За трета поредна година на гости в столицата ни присъства Фиоренца Чедолинс – италианско сопрано от световна величина. Заедно с баритона Кирил Манолов ще вземе участие в традиционните Новогодишни концерти в Софийската Опера.

През 2020 година когато всички – целият свят е затворен по домовете си заради болестта Ковид – тя организира конкурс за набиране на млади оперни певци. В последствие те получават достъп до голямата сцена и популярност. В този конкурс участват и известни международни диригенти, певци, режисьори и музикални критици. Всички тях платформата в Интернет събира в една кауза. Те подбират бъдещите лауреати.

Фиоренца Чедолинс отначало има опит като мецосопрано, но в последствие работи като сопрано. Тя е преподавател по оперно пеене в Барселона и ангажирана  активно с конкурса.

През септември тази година видеата от конкурса имат три милиона гледания, които към момента са много повече.

Оперната прима винаги е знаела, че ще стане оперна певица. Още от дете. На пет-шест години тя чула стар оперен диск и си казала, че и тя може така. Майка ѝ често и пускала телевизия от която научила всички детски песнички. Вече на 11 годи, баща ѝ я завел на оперен концерт където чула сопрано на живо. Тя усетила след като чула този глас, че може да се занимава сама именно с това. Когато станала на 19 години тя трябвало да си търси работа и избрала да бъде оперна певица.

Първата ѝ среща с наша личност от Операта била Гена Димитрова, с която работила в Турандот на 24 години, като първа девойка.

Тя много обича да работи с диригентите, много са ѝ любими и предпочитани. Спомена само няколко имена – маестро Зубин Мета, маестро Даниеле Гати, маестро Лорин Мазел /за съжаление починал/ и не на последно място маестро Даниеле Орен.

Известното сопрано е готова и за четвъртото издание на конкурса, за което вече се набират участници.

В България най - харесваното нещо за Фиоренца Чедолинс е куражът на маестро Карталов. Във време когато навсякъде се оплaкват, че няма пари е необходимо да се правят повече чудеса. А музиката е едно чудо. За него трябват идеи. Идеите са това, което е важно и смелостта да ги осъществиш, придружено с ентусиазъм.

Илияна Гатева