"Рилският пустинник" ще озари сцената на Софийската опера
13 яну 2024www.focus-news.net / Оля Ал-Ахмед

"Рилският пустинник" ще озари сцената на Софийската опера

Оля Ал-Ахмед
Автор: Оля Ал-Ахмед

На 14 януари, неделя, 11 часа в Камерната зала на Софийската опера зрителите ще се насладят на една невероятна постановка. Спектакълът се посвещава на 70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия.

"Рилският пустинник"  - е музикална поема в две действия и десет картини

"Всички велегласно ти пеем: радвай се, преподобни отче наш Йоане!"

През 1937 г. българският общественик, писател, поет и етнограф Тихомир Павлов (1880-1937) създава и издава последната си поетична творба "Рилският пустинник", според житието на всебългарския светец преподобни Йоан Рилски Чудотворец. За съжаление, тази уникална поема остава в забвение, докато през 2022 г. нашият съвременен свещенослужител, композитор, диригент и педагог отец Кирил Попов (р. 1955 г.) я намира в своя личен архив и получава музикално вдъхновение.

Нека достойно да възпеем великия Рилски пустиножител и да знаем, че той винаги бди над нас и е наш молитвен ходатай пред Бога.

Събитията се развиват в края на IX и първата половина на X в. в средищната Средецка област на тогавашното българско царство. Като историческо време това е златният век на България, при управлението на царете св. Борис-Михаил, Симеон Велики и св. Петър. Из цялата българска земя се строят църкви и манастири, а православната християнска вяра процъфтява. Това е епоха и на велики духовни завоевания, и на гръмки победи. Всичко това е в пълен контраст с категоричния отказ на младия и дивен Йоан от всичко земно. След смъртта на своите родители той раздава имуществото си на нуждаещи се и напуска "лъжовний мир", в който вече са тръгнали първите разделения и боричкания за надмощие. Географският ареал на живота и подвизите на св. Иоан включва Осоговската планина, поречието на Струма, Витоша и Рилската пустиня. 

https://www.focus-news.net/novini/regioni/quotRilskiyat-pustinnik-quot-shte-ozari-scenata-na-Sofiiskata-opera-1961803