"Рейнско злато" - приказка за малки и пораснали (ВИДЕО)
09 дек 2021БТА

"Рейнско злато" - приказка за малки и пораснали (ВИДЕО)

София, 3 декември /Даниел Димитров, БТА/

Вагнер е само за избрани. Не всеки може да слуша Вагнер. Такива думи все още се чуват в България, въпреки традициите, които тази музика има у нас. През 2010 година, с премиерата на "Рейнско злато", се поставя начало на тетралогията "Пръстенът на нибелунга", която завърши през 2013 г. Същата година се отбелязват и 200 години от рождението на Рихард Вагнер.

Идеята е на директора на операта Пламен Карталов, а целта е да бъде опроверган предразсъдъкът, че музиката на Вагнер е само за немски певци. Солистите са избрани между близо 70 кандидати - само българи. За тяхната стилова и езикова подготовка работи и световноизвестният музикален педагог Рихард Тримборн, смятан за един от най-добрите познавачи на Вагнеровите творби в света.

Евън-Алексис Крист е диригентът на "Рейнско злато". Само преди броени дни той дирижира "Електра" от Рихард Щраус. И двете опери са част от фестивала "Вагнер-Щраус" на Софийската опера.

"Срещнах оркестъра на Софийската опера преди година, бяхме точно в средата на първия локдаун. Все още подготвяхме "Електра", нейната премиера технически е може би една от най-трудните опери в репертоара", коментира пред камерата на БТА Евън-Алексис Крист. Казва, че това, което е видял в целия екип, е един глад за нов материал, много мотивирани артисти, много амбициозни, невероятно трудни пасажи и невероятно желание те да бъдат направени правилно, чудесна атмосфера, емоционално - по най-добрия начин.

ВАГНЕР, ТАКТ ПО ТАКТ...

"Преди десет години ми се наложи да се сблъскам с Вагнер. Дотогава бях пял само Верди, Пучини, Доницети и бях леко стресиран и уплашен. Дори първоначално отказах на поканата на акад. Карталов. Той ми каза: "Погледни нотите, виж ролята, много християнски е написана, много весело, много закачливо. Вагнер е по-скоро игрив - като Доницети", разказва тенорът Даниел Острецов, който е в ролята на Логе.

"Пуснах си запис, чух, гледах, и се оказа, че доста приятно е написана моята роля, много музикално. И е много висока топка за един тенор. Започнахме леко-леко, на пръсти, да навлизаме в операта. И на мен ми хареса. Да не говорим, че имах щастието да работя с диригенти като Павел Балев, Ерих Вехтер, като на първо място слагам маестро Рихард Тримборн, който беше наш вокален педагог и изработвахме всичко такт по такт. Той беше много завладяващ, обясняваше ни всичко, какво искат тези ниски тонове, какво значат. Въобще, ние прохождахме с него в операта. И резултатът беше много добър", продължава Острецов.

Той е работил с много диригенти. С усмивка отбелязва, че нотите му са като дъга след толкова редакции. "Това, разбира се, малко по-малко наслагва и обогатява моята роля и характера на Логе в постановката. И смятам, че вече сме на едно много добро ниво", казва тенорът.

Убеден е, че, ако човек идва да гледа опера на Вагнер, трябва да бъде подготвен. Защото това е сериозна музика, която изисква малка подготовка. Трябва да се прочете либретото, както и за самия Вагнер. "След това усещането ще бъде наистина върховно, гледайки не само "Рейнско злато", но и целия "Ринг", завършва Острецов.

ДВА ЧАСА И ПОЛОВИНА, КОИТО МИНАВАТ НЕУСЕТНО...

Сопраното Мариана Цветкова влиза в образа на Фрика за първи път преди 11 години. "Тогава все още бях неомъжена жена и героинята не ми беше толкова понятна. Все пак, една омъжена жена е по-различна от една мома. Сега вече съм омъжена и доста добре разбирам Фрика. Защото, освен богинята на семейството, тя е жена на морала, на семейните устои. Да, в някои отношения може би изглежда заядлива, драка, лоша жена, но всъщност всичко, което тя прави, е в името на семейството, на морала в семейството. Няма случай, при който да не е казала истината а това невинаги е лицеприятно", разказва певицата.

За нея "Рейнско злато" е като приказка, разказана за два часа и половина, които минават съвсем неусетно. "Музиката на Вагнер не може да се сравни с нищо на този свят. Нищо, че аз много обичам и Рихард Щраус, и Пучини, и Верди, и Чайковски, и Рахманинов. Но когато човек пусне запис с музика на Вагнер... Както казват германците, това е един свръхчовек на свръхвъзможностите... Идват ми сили като някакъв гейзер. Всеки, който реши да се отдаде изцяло на музиката, ще получи максимално това, което и аз получавам", казва Цветкова.

"Певците тук са просто изумителни и готови да изпълнят всякакъв вид репертоар. Могат да правят различни роли и да хванат квинтесенцията на творбата, което е истинска радост за диригента, който работи с тях", обобщава впечатленията си Евън-Алексис Крист. /ДД
/ХТ/

http://www.bta.bg/bg/c/EZ/id/2529951