Премиерната постановка на Софийската опера „Валкюра“ ще бъде представена във Фюсен
26 сеп 2023Софийска опера и балет

Премиерната постановка на Софийската опера „Валкюра“ ще бъде представена във Фюсен

От 28 септември до 3 октомври ще се проведе посветеният на крал Лудвиг II и Рихард Вагнер Втори музикален фестивал „Кьонигсвинкел“, който представя разнообразна и висококачествена програма. 

Фестивални събития 2023
Два спектакъла на „Валкюра“ от Рихард Вагнер и пет концерта в четири от най-красивите барокови и ренесансови църкви в района на Кьонигсвинкел и във фестивалната зала „Нойшванщайн“ включва програмата.


Фюсен
 
Фюсен 

Във Фестивалния театър на Лудвиг на 1 и 3 октомври публиката ще може да види новата постановка на Софийската опера, чиято премиера се състоя в София на 9 юли 2023 г., под режисурата на Пламен Карталов – един от най-търсените Вагнерови режисьори. Диригент ще бъде Лотар Загросек. Тази година на 17 февруари прочутият маестро дирижира в София спектакъл на „Фиделио“ на Лудвиг ван Бетовен с участието на световноизвестния певец Курт Ридл като Роко.



ВАЛКЮРА / DIE WALKÜRE 

Софийската опера има свои верни почитатели във Фюсен. През 2015 г. по специална покана в прекрасната зала беше представена първата продукция на Пламен Карталов на „Пръстенът на нибелунга“.

„За първи път на германска сцена ще бъде показана чуждестранна вагнерова продукция – българската национална опера на София гостува с тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ във Фестивалния театър… С първото си собствено претворяване на оперната тетралогия Софийската опера привлече вниманието на вагнерианците от цял свят“, отбеляза “Blickpunkt Rathaus” през 2015г.

От 8 до 13 юли тази година Пламен Карталов осъществи с изцяло нова визия четирите заглавия на Вагнер по случай 210 годишнината от рождението на композитора. Негови партньори в това грандиозно начинание бяха диригентът Константин Тринкс, сценографът Ханс Кудлих и костюмографът Кристияна Михалева-Зорбалиева. Във Фюсен ще бъде представена само „Валкюра“. Германската и международната публика ще чуе почти същия премиерен солистичен състав: Мариана Цветкова ще бъде Фрика, Гергана Русекова – Брюнхилде, Цветана Бандаловска – Зиглинде, Мартин Илиев – Зигмунд. Осемте валкюри са Айла Добрева, Силвия Тенева, Любов Методиева, Ина Калинова, Елена Механджийска, Цвета Сарамбелиева, Александрина Стоянова-Андреева и Весела Янева. Двете промени са при изпълнителите на Хундинг и Вотан. Немската публика ще чуе Бяртни Тор Кристинсoн като Хундинг и Арис Аргирис като Вотан.

Въведението към операта „Валкюра“ по време на фестивала ще бъде от Детлев Айзингер, който дълги години изнасяше тези лекции в Байройт на Байройтския фестивал.

В програмата на фестивала има още много придружаващи събития. В известните барокови и ренесансови църкви са предвидени камерни концерти с музиканти от цял свят: квартет „Шуман“ ще свири в енорийската църква „Св. Улрих“, Зеег; клавирно трио „Хеншел“ в църквата „Св. Николаус“, Пфронтен; органистът Хансйорг Албрехт в църквата „Св. Манг“, Фюсен; Кристоф Попен и музикантите от португалския му фестивал в Марвао в църквата „Св. Йоан Кръстител“, Велфенмюнстер в Щайнгаден.

Фюсен 

Специални обиколки на замъка „Нойшванщайн“, посещение на църквите, грандиозна гала вечеря след двете оперни представления с артистите в ресторант „Романтик“ допълват разнообразната програма.

Партньорите
„Кьонигсвинкел Класик“, заедно с двата международни фестивала „Пражки Великденски фестивал“ (1-9 април 2023 г.) и Международен фестивал на музиката в Марвао 2023 (FIMM) (21-30 юли 2023 г.), основа Европейската фестивална асоциация „Повече Европа чрез музика“ под патронажа на Негово Превъзходителство Луиш де Алмейда Сампайо, посланик на Португалия.

Сътрудничеството, което е планирано за няколко години, включва не само взаимно промотиране, но и синергично сътрудничество в много области. В тази рамка са планирани съвместни камерни концерти и обмен на артисти.

Основател на фестивала е „Кьонигсвинкел Класик“. Клаудия Рот, държавен министър на медиите и културата, е негов патрон.

В първото издание на фестивала през 2021г. беше представена операта „Тристан и Изолда“.

ВАЛКЮРА / DIE WALKÜRE 

Валкюра – предистория
Преди сто петдесет и три години в Мюнхен е премиерата на „Валкюра“. Рихард Вагнер имал големи планове за творбата. Той искал да направи премиерата като част от неговото гигантско тотално произведение на изкуството „Пръстенът на нибелунга“ на специално създадената за него сцена в Байройт. Но нещата се развиват по различен начин.

От света на джуджетата и боговете в „Рейнско злато“ действието във „Валкюра“ се пренася в света на хората. Случайността събира разделените близнаци Зигмунд и Зиглинде, които се влюбват страстно. Това инсценирано нарушение на табуто среща острото отхвърляне на съвременниците на Вагнер.

Най-популярната част от операта е „Ездата на валкюрите“ в трето действие. Франсис Форд Копола я прави световноизвестна включвайки я в музиката към филма „Апокалипсис сега“.

Музикалната драма може да предложи още много: драматични битки с мечове, наивни герои и обезверени богове, кръвосмешение, болезнени решения и безумна любов.

Рихард Вагнер композира тази въртележка от емоции между 1854 и 1856 г., но иска да изчака завършването на фестивалния театър в Байройт, за да я изпълни. Крал Лудвиг II Баварски обаче толкова много харесва музикалните драми на Рихард Вагнер, че не иска да чака „Пръстенът“ да се играе в провинцията. Затова нарежда премиерата на „Валкюра“ да се състои. Усилията на Вагнер да предотврати това са напразни: „Валкюра“ е поставена на сцената на Мюнхенския двор и Националния театър на 26 юни 1870 г. и има голям успех. Композиторът не присъства на премиерата.

Фестивалният театър - история
Крал Лудвиг II възлага на Готфрид Земпер да планира и построи фестивален театър в Мюнхен, който да представя произведенията на Рихард Вагнер на „баварския народ“. Този план така и не е осъществен. През 2000 г. във Фюсен е построен Фестивалният театър „Нойшванщайн“, според плановете на Земпер за Мюнхен, разположен директно на езерото Форгензее, срещу „приказния замък Нойшванщайн“ на Лудвиг II.

Фестивалният театър разположен на живописно място на брега на езерото с изглед към замъка, е един от най-красивите театри в Европа. Той, наред с другото, е очарователната оригинална сцена за хитовите мюзикъли за крал Лудвиг, които се фокусират върху живота и смъртта на известния владетел. Освен това обявената цел на театъра е да функционира като културен център за окръг Осталгау.

ВАЛКЮРА / DIE WALKÜRE