Празничен концерт за Деня на християнското семейство в катедралния храм „Св. Неделя“
23 ное 2023Софийска света митрополия

Празничен концерт за Деня на християнското семейство в катедралния храм „Св. Неделя“

Вечерта на 21 ноември в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ се състоя духовен концерт в чест на Въведение Богородично, организиран от Софийска света митрополия. Той се провежда по традиция за Богородичния празник, който е определен от родната ни църква през 1929 г. и като Ден на православната християнска младеж и семейство.

Духовното тържество започна с празнично слово, произнесено от свещеник Никола Чочев от храмовото духовенство. В него той говори за християнското семейство и затова, че целта му е да възпитава и да спомага за възрастването на децата във вярата и в делата на любовта.

„Като една малка домашна църква, семейството по Божий замисъл е и школа на любовта, където всеки жертва нещо за другия. Единствено традиционното семейство, утвърдено още в самото начало от Бога – „мъж и жена ги сътвори“, и благословено в тайнството на брака, може да бъде такава домашна църква, пазителка на Христовото учение, а също и основна градивна единица на обществото, където вярата в Бога бива съхранявана и предавана на следващите поколения като нещо най-ценно или по-точно безценно. За възпитанието във вярата няма твърде ранна възраст. Родителите трябва да мислят за това още преди детето им да се роди. Грижата за нравственото възпитание и духовното израстване на децата е и изпълнение на Божието слово, което казва: „Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете“. Истински християни са тези майки и бащи, които разпалват в душите на децата си обич към вечното, небесното и божественото. А в отношението си към материалните блага показват пример на скромност и смирение по думите на апостола: “Грижата за плътта да не превръщаме в похот“.

За съжаление, в нашето съвремие въпросът с духовното възпитание на децата и младежите не стои на дневен ред в голяма част от семействата и в обществото като цяло. А това е отговорност на всеки един от нас. Освен в неделните училища и църковните школи, днес е жизнено необходимо за подрастващото поколение да бъде обучавано и възпитавано религиозно – нравствено и във всички училища. Нека това да прозвучи като призив за единение и съвместно подвизаване в просветителски – религиозното издигане на нашия народ, в утвърждаването на непоклатимите и истинни християнски семейни ценности, и в духовното и нравствено възпитание на нашите младежи и дечица!“ – каза в словото си младият духовник.

Гости на празничната вечер бяха: Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство на катедралния храм, во главе с председателя ставрофорен иконом Николай Георгиев, духовници от София и Старозагорска епархия, Негово Превъзходителство посланикът на Република Сърбия в България д-р Желко Йович, академик проф. Пламен Карталов, деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов, професори от различни Международни академии и университети, много общественици, артисти, журналисти и християни от различни епархии.

Тази година в програмата взеха участие две певчески формации. Първи се представиха Софийският катедрален хор „Св. Неделя“, с главен диригент проф. протопсалт Мирослав Попсавов и диригенти: протопсалт Георги Миков и д-р Стоян Малинов. Те впечатлиха публиката със своето високо хорово майсторство и силно въздействащи на душевността изпълнения. Своя висок професионализъм при изпълнение на църковна музика те показаха особено с изпълнението на „Господи, услыши молитву мою“, авторска творба на известният съвременен композитор Марко Тайчевич и обработка на Мирослав Попсавов.

Вторият участник в празничния концерт бе Представителният хор на Старозагорска епархия „Свети апостол Карп“, с главен диригент Старозагорският митрополит Киприан и диригент Мария Денкова. Той се представи с интересен репертоар, който емоционално поднесе и музикално изгради пред многобройната публика. В част от произведенията като диригенти участваха Старозагорският митрополит Киприан и проф. протопсалт Мирослав Попсавов. Хорът на Старозагорска митрополия, заслужено получил първи места на различни конкурси за църковна музика, показа своя професионализъм при изпълнение на православни произведения. Особено затрогващо те изпълниха „Совет превечный“ на Павел Чесноков, със солист Станислава Марчева. Молитвено въздействащо прозвуча и новото произведение на ставрофорен иконом Кирил Попов „Тело Христово“.

В края на тяхното представяне, към тях се присъединиха певците от Софийският катедрален хор. Двата хора изпълниха в оригинал произведението на Георгий Свиридов „Странное Рождество видевше“, написано и изпято на 16 гласа. Трудното за изпълнение и силно въздействащо песнопение бе вещо и изключително прецизно дирижирано от митрополит Киприан.

Преди финалното изпълнение на двата хора на „Всенародна възхвала на преподобни Йоан Рилски“, по текст на Тихомир Павлов и музика на ставрофорен иконом Кирил Попов, епископ Поликарп приветства участниците и присъстващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Той прикани Старозагорския митрополит Киприан да огласи решение на Светия Синод на БПЦ, с което награждава академик проф. Пламен Карталов с орден „Св. Йоан Кукузел“. Високото отличие се дава на изтъкнатия режисьор, педагог, визионер и мениджър за особени заслуги към българската духовност и култура, за неговата просветителска дейност и за проявеното уважение към Българската православна църква. Повод за отличието бе реализирането в Софийска опера на музикалната поема „Рилският пустинник“, с която през май бе отбелязана 70-ата годишнина от възстановяването на Българската патриаршия.

Академик Пламен Карталов благодари за вниманието с думите: „Под купола на този свещен исторически катедрален храм за мен е огромна чест да приема това признание на нашия общ труд, не само мой, но и на моите колеги, с които сътворявахме скромни дела в името и на Светата Църква. Всички наши спектакли са духовно послание и призвание. И последното, което беше на един изключителен композитор – отец Кирил Попов. Камбанен зов към съвременниците е неговият шедьовър – музикалната поема „Рилският пустинник“, посветена на свети Йоан Рилски. Това ни даде тласък, сила и мощ да обединим усилията на артисти и на публика във вяра, надежда и любов към всичко добро, което да се случи в нашата Родина.“

Духовното тържество за Деня на християнското семейство и православна младеж завърши с гръмко многолетствие в изпълнение на всички присъстващи и дирижирано от проф. Мирослав Попсавов.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК