Повод за гордост: Оперната певица Соня Йончева стана офицер на френски орден
Снимка: Getty
25 фев 2024www.edna.bg

Повод за гордост: Оперната певица Соня Йончева стана офицер на френски орден

Българите имаме още един повод за национална гордост. Оперната ни певица Соня Йончева получи престижно и важно френско държавно отличие – Орден за изкуство и литература - офицерска степен.

Орденът ѝ бе връчен от посланика на Франция у нас – Жоел Мейер, от името на френския министър на културата Рашида Дати. На церемонията присъстваха Люк Леви – директор на Френския институт и съветник по културното сътрудничество, директорът на Софийската опера – акад. Пламен Карталов, дипломати, близки, приятели и партньори на певицата, пишат от БТА.

Преди награждаването, посланикът представи заслугите на Йончева към френската култура и успехите ѝ като певица. „Въпреки пътуванията и успехите, Вие не забравяте Вашата красива страна България. Бъдещето на изкуството и предаването на ценностите, които то носи, са от съществено значение за Вас“, каза Жоел Мейер. „Тъй като тази вечер сме в тази резиденция, в дома на Франция, който е дом на Франция повече от 100 години, бих искал да кажа, че Вие сте тук също и във Вашия дом“, добави посланикът.

„Без никакво колебание мога да кажа, че любовта ми към Франция и нейната култура се случи мигновено, от пръв поглед – със силна страст и отдаденост към изкуството на тази велика страна и нация. Пътувам непрекъснато и постоянно откривам нови светове, публики и емоции, но чувството да съм на френска земя е нещо толкова специално, изтънчено и незаменимо за мен. Тази потребност да черпя от френската култура е като един фонтан на неспирно вдъхновение и артистична свобода, от които винаги ще имам нужда за моите творчески избори и търсения“, каза Соня Йончева.

„Днес, повече от десетилетие след моите първи френски оперни и концертни дебюти, любовта ми към вашата култура и изкуство е все така силна, и не спира да ме инспирира със своите богати изразни средства. Именно, пилотните ми изяви във Франция бяха забелязани от международната публика и критика и станаха основополагащи за подема на моята световна кариера“, продължи Йончева. 

 

соня йончева
Снимка: Getty

 

Оперната певица използва трибуната, за да призове да подтикваме децата да опознаят света на изкуството.

„Днес, когато съм стъпила на тази най-висока трибуна пред вас, ще кажа: Мили приятели, учители, творци, съмишленици, показвайте този толкова пъстър и мечтателен свят на децата, срещнете ги с различните видове изкуства –  за да сме сигурни, че в утрешния ден ще можем да предадем щафетата и на тях. Когато те ще бъдат следващите значими посланици на изкуството и културата по света – допринасяйки за тяхното опазване, развитие, стремеж към съвършенство, свобода и сбъдване на мечти“, призова световноизвестното българско сопрано.

https://www.edna.bg/izvestni/povod-za-gordost-bylgarka-stana-oficer-na-frenski-orden-4674849