Последната част на „Валкюра“ тази неделя по БНТ
28 окт 2023Софийска опера и балет

Последната част на „Валкюра“ тази неделя по БНТ

Последната част на „Валкюра“ ще бъде излъчена тази неделя от 13.30 ч. по БНТ 1. „Валкюра“ е втората опера от прочутата тетралогия на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“, която изцяло бе заснета по време на Вагнеровия фестивал на Софийската опера през юли тази година.

Зрителите ще видят и чуят впечатляващата Езда на валкюрите, чиято режисьорска интерпретация сбъдва мечтата на композитора в сцената да бъдат включени коне. Именно този момент в постановката накара зрителите в залата да избухнат в спонтанни аплодисменти – нещо, което никога не се прави по време на изпълнения на вагнерови опери.

С „Валкюра“ Софийската опера гостува за втори път във Фестивалния театър във Фюсен, който е разположен точно срещу замъка Нойшванщайн на баварския крал Лудвиг ІІ – най-големият и най-верният поддръжник на Рихард Вагнер. Зрителите и критиците определят постановката на „Валкюра“ като сензационна - и като режисьорска визия и концепция, и като изпълнителска интерпретация. Мнозина споделиха, че това е най-добрата версия на „Валкюра“, която са гледали от много време насам и очакват да видят и други спектакли на Софийската опера.

„Беше толкова вълнуващо! Отдавна не съм гледал толкова добра „Валкюра“! Познавате продукциите по света и особено в Германия. Ние сме много щастливи да имаме такава постановка тук, защото имахме възможността наистина да гледаме Вагнер, не някакви идеи на някакъв режисьор, който има идеи за всичко, но не и за Вагнер. Пламен Карталов познава действието, либретото, партитурата и ги пресъздава на сцената, така че аз имах възможност да слушам музиката – отлични певци и оркестър!“. Това споделя Томас Краков – 14 години президент на Вагнеровото общество в Лайпциг, който специално е поздравил артистите и маестро Пламен Карталов на сцената.

„Вагнер в пълната му цялост и експресивност!“ - това е „Валкюра“ на Софийската опера и точно този зашеметяващ спектакъл ще гледат и зрителите на Българската национална телевизия. Тези, които не успеят да проследят телевизионното излъчване имат последна възможност да видят „Валкюра“ – на 9 декември Софийската опера закрива Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора именно с тази постановка.

В телевизионния запис на „Валкюра“ участват Цветана Бандаловска, Мартин Илиев, Томас Хол, Гергана Русекова, Мариана Цветкова, Ангел Христов, Айла Добрева, Силвия Тенева, Любов Методиева, Ина Калинова, Елена Механджийска, Цвета Сарамбелиева, Александрина Стоянова-Андреева, Весела Янева. Константин Тринкс дирижира оркестъра на Софийската опера.

Режисьор на спектакъла, както и на телевизионния запис, е Пламен Карталов, сценограф е Ханс Кудлих, а костюмите са на Християна Зорбалиева. Към този фантастичен екип добавяме и Андрей Хайдиняк с неговото художествено осветление и Иван Липчев – автор на мултимедията.

За екипа на БНТ работиха Милен Иванов, Бронислава Игнатова, Георги Илиев, Катя Груева.

Нека споделим развръзката в драматичната вагнерова приказка в неделя от 13.30 ч. по БНТ 1.

  • Снимка: ВАЛКЮРА / DIE WALKÜRE
  • Снимка: ВАЛКЮРА / DIE WALKÜRE
  • Снимка: ВАЛКЮРА / DIE WALKÜRE
  • Снимка: ВАЛКЮРА / DIE WALKÜRE
  • Снимка: ВАЛКЮРА / DIE WALKÜRE
  • Снимка: ВАЛКЮРА / DIE WALKÜRE
  • Снимка: ВАЛКЮРА / DIE WALKÜRE