Почина Микис Теодоракис
02 сеп 2021Софийска опера и балет

Почина Микис Теодоракис

Прочутият гръцки композитор Микис Теодоракис е починал на 96-годишна възраст.

Роден на остров Хиос на 29 юли 1925 г., той учи музика първо в Атина, а после - в Париж. Произведенията му включват от песни по текстове на прочути гръцки поети, превърнали се в химни на левицата до симфонии и музика за филми, за някои от които е печелил или е бил номиниран за награди като BAFTA и "Грами"

Композиторът на "Зорба Гъркът" получи международно признание и вдъхновяваше милиони почитатели в родината си със своята работа, както и с неподчинението си по време на военната диктатура в Гърция (от 1967 до 1974 г.).

Неговата музика към балета "Зорба гъркът" се свързва най - вече с прочутия филм с участието на Антъни Куин, а в основата е книгата "Живот и приключения на Алексис Зорбас" (1943 г. ), с която стартира кариерата на писателя Никос Казандзакис.

Световната премиера на балета „Зорба гъркът” е през 1988 г. на "Арена ди Верона". Оттогава балетът е представян пред повече от 3 млн. зрители в 30 страни по света. Събирал е дори 120 - хилядна публика наведнъж - на открития  стадион в Рио де Жанейро.

Хореограф е руснакът Лорка Масине.

Балета на Софийската опера и балет бе поканен от Министерството на културата на Гърция да участва със "Зорба Гъркът" в културната програма "2007 - Година на Казандзакис". Проектът се осъществи по повод 50 години от кончината на големия гръцки писател.

В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година, на сцената на НДК. В ролята на Мадам Ортанс играе известната българска балерина – Маша Илиева. За нея Лорка Масине казва, че е най-добрата мадам Ортанс, която е гледал до него момент. От първата постановка на балета на сцената на Софийската опера и балет са изминали цели 26 години, но публиката го посреща оттогава до сега с нестихващ възторг.

«Зорба гъркът» е в репертоара на Софийската опера и балет.