„Пепеляшка“ от Джоакино Росини на 5 февруари на сцената на Софийската опера
25 яну 2023Софийска опера и балет

„Пепеляшка“ от Джоакино Росини на 5 февруари на сцената на Софийската опера

Един от приказните сюжети в оперното изкуство - красивата опера "Пепеляшка" на италианския композитор Джоакино Росини, оживява на сцената на Софийската опера и балет на 5 февруари.

В „Пепеляшка“ гостува мецосопраното Мария Радоева, която през 2021 година дебютира в ролята на Елена от операта на Росини „Жената от езерото“. Тогава произведението се изпълни за първи път в България, на сцената на Софийската опера и балет, в постановка на академик Пламен Карталов, съобщиха от пресцентъра на Софийската опера. 

В „Пепеляшка“ либретото е на Ферети и е заимствано от едноименната приказка на Шарл Перо. Комичната опера винаги се посреща с възторг от различни възрасти на сцената на първия ни оперен театър. "Пепеляшка" се счита за една от най-изящните партитури за вокал и ансамбъл. Поради липсата на време, композиторът написва цялата опера за три седмици. Росини е на 25 години, когато я създава, но вече има зад гърба си оперни бисери като "Севилският бръснар", "Танкред", "Италианката в Алжир".

Режисьор на постановката е Вера Петрова, а диригент Жорж Димитров. В представлението на пети февруари участват: Анжелина ( Пепеляшка ) – Мария Радоева,

Принц Рамиро – Хрисимир Дамянов, Дандини – Атанас Младенов, Дон Манифико – Николай Петров, Алидоро – Стефан Владимиров, Коринда – Айла Добрева, Тисбе – Юлиана Тодорова.

И до ден днешен тази базирана върху известната приказка за Пепеляшка буфо-опера печели сърцата с перфектната си хармоничност на музикалната жанрова живопис. Вера Петрова, режисьорът на "Пепеляшка", решава спектакъла в кукленски стил и в основата на действието е фантазното. На места дори се стига до пародийно звучене. Петрова е уверена, че тя и певците са заредени с "лудостта" на Росини и преодоляват екстремните ситуации чрез средствата на фантазното и с възможностите, които им дава комедията. "Докато работя -изтъква режисьорът, не мисля за посланието, което артистите със своята игра отправят към зрителите. То обаче се налага само: "Да тръгнем по пътя, по който можем да намерим себе си на земята! Човек трябва смело да застане пред другите и да каже, както казват нашите герои от "Пепеляшка": "Това съм аз!".

Сценографията е поверена на Боряна Ангелова, а художник на костюмите е Християна Михайлова-Зорбалиева.

На сцената на Софийската опера и балет произведението е много желано.

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/13597513