"Пепеляшка“ на Росини в Софийската опера – приказка с неочакван край
17 яну 2022в-к. "24 часа"

"Пепеляшка“ на Росини в Софийската опера – приказка с неочакван край

В ролята на бедната девойка публиката ще види на 6 февруари Естер Павлу

"Пепеляшка, или триумфа на добродушието” е комична оперна драма в две действия от Джоакино Росини, която ще се играе на сцената на Софийската опера на 6 февруари. Либретото е на Джакопо Ферети и е заимствано от едноименната приказка на Шарл Перо. Росини е на 25 години, когато написва „Пепеляшка”, но вече има зад себе си поредица оперни бисери като „Севилският бръснар”, „Танкреди”, „Италианката в Алжир” и други.

Чехкинята Естер Павлу ще се превъплъти в образа на Пепеляшка. Тя вече е позната не само на меломаните в родната си Чехия, но и на българската публика. Има активно участие в театрите в Прага и Пилзен.

Кариерата й включва и участие в редица концертни изпълнения. Естер Павлу е отличена с Чешка музикална награда – Andel- за най-добър класически запис за изпълнението „Какво мъжете живеят“ от Бохуслав Мартин.

Освен Естер Павлу в „Пепеляшка“ участват Хрисимир Дамянов, Атанас Младенов, Николай Петров, Милена Гюрова, Благовеста Мекки, Стефан Владимиров.

Диригент е Жорж Димитров, а режисьор - Вера Петрова.

Завладяващата приказна история за добрата девойка, която се превръща в принцеса, тук е леко видоизменена – героинята живее с доведения си баща и неговите дъщери. Няма я и добрата фея, която движи приказните трансформации в познатия на много поколения деца сюжет. Вместо нея действието ръководи наставникът на принц Рамиро, Алидоро.

Няма тиква, няма магии, привидно няма и магични трансформации. Всичко се развива на ръба между сериозното и комичното – къде явно, къде полускрито, къде само с леко намигване. Елегантната режисура на Вера Петрова предизвиква усмивки и добро настроение дори там, където според либретото би трябвало да се чувстваме леко тъжни.

Сценографията на Боряна Ангелова е необичайна и в пълно съзвучие с режисьорския прочит на творбата. Огромни пъстроцветни яйца побират героите ту като стаи, ту като каляска, ту се превръщат в цветна градина. Свежото и ярко усещане от тези оригинални решения се допълва от пищните, умишлено решени на ръба между красивото и кича, костюми на Християна Михалева-Зорбалиева.
Преплитането на темите за прошката и любовта, смирението и надеждите, вдъхват в представлението така нужния ни кураж и оптимизъм.

Спектакълът е на 6 февруари, неделя и започва от 19 часа.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10662165