Първият Вагнер в Македонската опера идва от България
Снимка: Режисьорът Пламен Карталов и неговите валкюри. Снимка: Софийска опера и балет
17 май 2024Площад СЛАВЕЙКОВ

Първият Вагнер в Македонската опера идва от България

„Валкюра“ на Софийската опера и балет ще бъде ексклузивно събитие на фестивала „Майски оперни вечери“ в Скопие

СКОПИЕ

Валкюрите на Рихард Вагнер най-сетне ще долетят на огнените си коне и в Република Северна Македония, при това пристигат от България. Артистите от Софийската опера и балет ще изпълнят на 18 май в Скопие операта „Валкюра“ – „ексклузивно събитие“ в програмата на Майските оперни вечери. Това ще бъде първото произведение на Вагнер на мадеконска сцена, обявиха днес пред медиите в Скопие организаторите на фестивала.

Директорът на Софийската опера Пламен Карталов лично представи българския спектакъл пред македонските медии.

„Гордост и радост е за мен ние да покажем нашия български Вагнер на сцената на Македонската опера и балет – коментира пред „Площад Славейков“ акад. Карталов, режисьор на „Валкюра“. – Честта тук да прозвучи за първи път Вагнер се падна не на немски, а на български театър. Представихме нашия Вагнер и на немската, и на руската, и на белоруската, и на словенската публика.“

Първият Вагнер в Македонската опера идва от България / Площад СЛАВЕЙКОВ

„Нашият спектакъл представя фентъзи, базирано изцяло на музиката на Вагнер“, каза акад. Пламен Карталов. Снимка: „Площад Славейков“

Преди да покаже продукцията на Софийската опера и балет, Пламен Карталов вече е поставял три заглавия в Македонската опера – „Лучия ди Ламермур“ от Доницети, „Дон Карлос“ от Верди и „Лидия от Македония“ на македонския композитор Ристе Аврамовски. С неговия прочит на „Лидия…“ са били открити Майските оперни вечери миналата година в Скопие.

Над 130 артисти пътуват от България за гастрола в македонската столица. Акад. Карталов обяви, че Софийската опера пристига с най-добрите си солисти, оркестър, с малък балетен състав и целия технически състав, необходим да оживее скандинавската митология на сцената в Северна Македония. В основните роли ще влязат Томас Хол (Вотан), Мариана Цветкова (Фрика), Мартин Илиев (Зигмунд), Ангел Христов (Хундинг), Гергана Русекова (Брюнхилде) и Цветана Бандаловска (Зиглинде).

На срещата с македонските медии днес присъства и диригентът Евън-Алексис Крист – американец, който от три години работи със състава на Софийската опера и определи българските оперни гласове като изключителни. Сценографията на „Валкюра“ е на Ханс Кудлих, а костюмите – на Християна Михалева-Зорбалиева.

Първият Вагнер в Македонската опера идва от България / Площад СЛАВЕЙКОВ

Македонската опера и балет. Снимка: „Площад Славейков“

Македонските издания изтъкнаха историческото първо изпълнение на Вагнер на тяхна сцена. Техни журналисти попитаха акад. Карталов за подхода му към „Валкюра“ и защо я поставя за втори път. Режисьорът обясни, че 10 години след първия си прочит на „Валкюра“ е направил втори най-вече заради повторната покана да покаже произведението във Фюсен, Германия. Това му дало възможност да направи нов „Пръстен на нибелунга“. Тъкмо втория прочит на „Валкюра“ ще види и чуе публиката в Скопие.

Чрез медиите Пламен Карталов покани македонската публика да дойде в София, за да види и най-новото му произведение по музика на Вагнер – „Лоенгрин“, който ще има премиера на 13 юни.

Артистите на Софийската опера и балет представят Вагнеровата тетралогия отвъд границите на страната ни от 12 години насам – през 2012 г. със „Зигфрид“ на Рожденственския форум в Минск, Беларус; през 2015 г. с „Тристан и Изолда“ на Люблянски фестивал в Словения; същата година в Германия, във Фюсен и четирите опери – „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“; през 2018 г. в Болшой театър в Москва.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

https://www.ploshtadslaveikov.com/parviyat-vagner-v-makedonskata-opera-idva-ot-balgariya/