Първият уикенд на лятото в Софийска опера и балет ще е балетен
19 юни 2022Софийска опера и балет

Първият уикенд на лятото в Софийска опера и балет ще е балетен

В началото на лятото Софийска опера и балет предлага на почитателите на балетното изкуство дълъг уикенд с разнообразни балетни заглавия – „Лебедово езеро“, „Кармина Бурана“ и „Зорба гъркът“.

Най-популярният сред балетите, класиката на Чайковски „Лебедово езеро“, ще бъде представен на сцената на Софийска опера и балет на 24 юни. Боряна Петрова ще е в ролята на Одета – Одилия, а Цецо Иванов в ролята на принц Зигфрид. 

Интересен е фактът, че при първото си представяне „Лебедово езеро” търпи  съкрушителен провал.  Премиерата е в Москва на 20 февруари 1877 г. Хореографията е на чешкия балетмайстор Вацлав Рейзингер. Вината за неуспеха се хвърля върху Чайковски, а доводът е, че сложността на музиката затруднява танцьорите. „Лебедово езеро” е свален от афиш, а критиката набеждава Чайковски, че е „небалетен композитор“. 

Новата премиера е през януари 1895 г. в Санкт Петербург. Хореографията е на големите балетмайстори Мариус Петипа и Лев Иванов. От този момент нататък балетът получава заслужено признание както сред обществеността, така и сред музикалните критици и тази версия е призната за най-добрата.

Второто заглавие в балетната поредица е на 25 юни. „Кармина Бурана“ с музиката на знаменитата кантата на  Карл Орф и хореографията на Фреди Франдзути интерпретира теми и отношения от популярното през този период литературно съдържание – вино, жени, забавления. В отделните части на спектакъла са показани през различни ситуации човешките слабости и пороци, които сякаш ескалират с всяка следваща част. В главните роли са Венера Христова, Кристина Чочанова, Георги Банчев, Кристиан Манев, Симеон Атанасов, Ралица Илиева, Алфред Яго, Матю Уитъл, Франческо Конджусти.

В последния почивен ден на месеца – 26 юни, героят, роден от перото на Никос Казандзакис, ще оживее, недокоснат от времето, в балета „Зорба гъркът“. През 1964 г. известният гръцки композитор Микис Теодоракис пише музиката за едноименния филм на Майкъл Какоянис с участието на Антъни Куин в ролята на Зорба. 24 години по-късно безсмъртната идея за силата на човешкия дух, който връща радостта от живота и преборва мъката чрез танца, е претворена на танцов език от хореографа Лорка Масине. Смесицата от класически, фолклорен и модерен танц в хореографията на Лорка Масине и съчетанието от симфонична с традиционна гръцка народна музика на Микис Теодоракис образуват спектакъл с невероятна сила. Публиката ще види в ролите: Зорба – Никола Хаджитанев,  Марина – Марта Петкова, Джон – Емил Йорданов,  Мадам Ортанс – Марина Маринова, Йоргос  – Румен Бонев.