Първият летен фестивал “Портал на два свята” бе открит с операта “Янините девет братя” на композитора Любомир Пипков, режисьор Пламен Карталов
10 сеп 2020samokov.bg

Първият летен фестивал “Портал на два свята” бе открит с операта “Янините девет братя” на композитора Любомир Пипков, режисьор Пламен Карталов



Събитието откри кметът на община Самоков Владимир Георгиев, който сподели вълнението си, че крепостта Цари Мали град в рамките на седмица ще се превърне в сцена, на която ще бъдат представени едни от най-добрите световни творби на операта, балета и мюзикъла. На откриването директорът на Националната опера и балет Пламен Карталов благодари на всички, съдействали за реализацията на този амбициозен проект. Председателят на фондация “Възраждане на Белчин” Симеон Пешов подчерта, че на това място има 1700 години история, която трябва да бъде показвана пред света. А какво по-силно съчетание може да има от това, когато се преплетат история и култура.

Първият летен фестивал стартира с българската опера “Янините девет братя”. Спектакълът се игра на историческото място, за което е писана операта, там високо, над баирите на Самоков и пред самоковска публика. Представлението предложи един впечатляващ спектакъл и магично преживяване за многобройната публика, изпълнила импровизираната “зала” на крепостта.

Над 20 минутен аплауз на екзалтираната публика приветства в съботната вечер постановката на режисьора Пламен Карталов на късноантичната крепост над село Белчин, община Самоков!

Блестящи солисти, оркестър и хор на Софийската опера и балет!
Диригент – Жорж Димитров.

Втората опера, част от програмата на фестивала е световната класика “Кармен”.