Паметна среща, посветена на забележителния български композитор Лазар Николов се състоя вчера, на 6 октомври
07 окт 2022Софийска опера и балет

Паметна среща, посветена на забележителния български композитор Лазар Николов се състоя вчера, на 6 октомври

Паметна среща, посветена на забележителния български композитор Лазар Николов по повод 100 години от рождението му се състоя вчера, на 6 октомври, в навечерието на новия сезон на Софийската опера и балет. 

Инициатор на събитието е акад. Пламен Карталов, за когото е мисия да отдава почит на големите български творци. На тази среща зрителите ще си спомнят за композитор, който е сред основателите на българския музикален авангард, но е и автор на филмова и театрална музика; съвременен майстор на музиката – отричан и заклеймяван, но по-късно възхваляван и почитан.

Участници в срещата бяха проф. Ангелина Петрова, която сподели цитати и спомени от мемоарите на Лазар Николов и разказа на госитите повече за живота и делото му, акад. Георги Минчев, който нарече композиторът "блестящо съзвездие", Иван Консулов, който разказа спомените си за работата си с Лазар Николов по операта "Прометей" и много други докосващи истории и акад. Пламен Карталов, който с вулнение сподели повече за създаването на спектакъла "Чичовци" в Софийската опера и балет.

Момчил Енчев и Агнес Данкова на пианото изпълниха музикални откъси по музика на Лазар Николов. Сцена "Клюкарките от "Чичовци" изпълниха Станислава Момекова, Александрина Стоянова-Андреева и Весела Янева, на пианото Агнес Данкова.