Откриха седмото издание на "Опера на върховете - Белоградчишки скали" с шедьовъра "Набуко" от Верди
Снимка: Пресфото-БТА, Ирена Данаилова
06 авг 2022БТА

Откриха седмото издание на "Опера на върховете - Белоградчишки скали" с шедьовъра "Набуко" от Верди

Снимки: Пресфото-БТА, Ирена Данаилова

Откриха "Опера на върховете - Белоградчишки скали" с шедьовъра "Набуко" от Верди. Началото на седмото издание на летния оперен фестивал дадоха акад. Пламен Карталов и кметът на Белоградчик Борис Николов.

Сред уникалните Белоградчишки скали, един от 100 национални туристически обекти, първият фестивален ден събра стотици любители на операта и балета.

Академик Карталов, който е режисьор и сценограф на оперния спектакъл "Набуко", каза при откриването, как се е родила идеята да постави шедьовъра на Верди на откритата сцена сред естествения декор на Белоградчишките скали. Той допълни, че заряд за "Набуко" му е дала една дълбока и звучаща силно днес фраза от прочутия Вердиев хор на поробените евреи - "О, Родино моя, тъй прекрасна и изгубена…".  Връзката на плача и стоновете от Хора на евреите от "Набуко" е метафорична с днешното време, когато на родната ни земя с неизчерпаема енергия се раждат толкова много таланти, хора с огромен заряд  от различни слоеве, но сякаш оковани и поробени от завистта, безразличието, пренебрежението към ценностното, за сметка на лесната посредственост, когато стремежът ни е към съвършенство, каза пред публиката акад. Карталов. И допълни, че посланията от "Набуко" на безсмъртния маестро на италианската революция Джузепе Верди звучат естествено като призивен камбанен звън.

Изпълненията на артистите, хора и музикантите от Софийската опера и балет заслужиха бурните аплодисменти на публиката.

Симфоничният оркестър бе на сцената в Белоградчик под диригентството на маестро Деян Савич. В ролите публиката видя и чу изпълненията на артистите - Венцеслав Анастасов (Набуко), Лилия Кехайова, която игра за първи път в ролята на Абигайле, Мария Радоева (Фенена), Емил Павлов (Исмаел), Димитър Станчев (Захария), Силвия Тенева (Анна), Красимир Динев (Абдало), Николай Войнов (Великият жрец на Баал).

Тази вечер от 20:00 ч. фестивалът продължава с друг е оперен шедьовър на Верди - "Аида". В следващите дни публиката ще се наслади на спектакъла “Норма" от Винченцо Белини (7 август), както и на премиерния балет "Хиляда и една нощ" (12, 13 и 14 август). Богатството на музикални стилове включва и мюзикъла "Мама миа!“ с популярните песни на АББА, който публиката може да гледа в четири представления  на 18, 19, 20 и 21 август.

Фестивалът "Опера на върховете – Белоградчишки скали“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински институти". 

БТА е медиен партньор на седмото издание на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали“.

/ТС/

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/308088-otkriha-sedmoto-izdanie-na-opera-na-varhovete-belogradchishki-skali-s-shedyo