Оперният бас Димитър Станчев чества 50 години на сцената с гала вечер в Софийска опера
09 дек 2022lupa.bg

Оперният бас Димитър Станчев чества 50 години на сцената с гала вечер в Софийска опера


Освен юбиляря в концерта ще участват Венцеслав Анастасов, Атанас Младенов, Станислава Момекова, Хрисимир Дамянов, Петър Бучков, Гергана Русекова, Силвия Тенева, Диана Василева, Цвета Сарамбелиева, Мартин Илиев, Емил Павлов, оркестър и хор на Софийската опера, както и ДВТФ "Таласъмче". Диригент ще бъде Паоло Андреоли.

Забележителната кариера на Димитър Станчев започва след дипломирането през 1973 г. в НМА "Проф. Панчо Владигеров" при Петър Щърбанов и Чавдар Хаджиев, след което преминава през ярките превъплъщения на много и различни образи от класическия оперен репертоар.

Интерпретираните с ярко актьорско и вокално майсторство над 60 централни роли са удивявали почитателите му през годините и той е оставил ярка следа в репертоара на Софийската опера - в "Мефистофел" от Бойто, "Фауст" от Гуно, "Ернани" от Верди, като Пимен и Варлаам от "Борис Годунов" на Мусоргски, "Дон Жуан" и "Сватбата на Фигаро" от Моцарт, "Евгений Онегин" и "Дама Пика" от Чайковски и др.

Димитър Станчев участва активно и в изпълнения на кантатно-ораторни произведения на Бах, Хендел, Моцарт, Верди, както и в творби от съвременни български и чуждестранни автори. Пял е редом с Роберто Скандюци, Ренато Брузон, Катя Ричарели, Гена Димитрова, Асен Селимски, Лиляна Барева и др.

Гастролирал е със спектакли на Софийската опера в Япония и в различни театри на Европа и Америка. Станчев продължава да участва в репертоара на театъра. С всеотдайност играе и в спектакли за малките зрители. Толкова дълъг творчески живот имат малцина оперни творци. Именитият бас е удостоен с наградата "Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

"Характерното за моята кариера като оперен певец е, че винаги съм преследвал целта си - да бъда най-добрият в ролята, която ми е поверена. Строгостта е основно качество в работата ми. Когато започна да работя даден образ, аз съм като войник - изпипвам всичко от началото до края", споделя известният бас в навечерието на своя творчески юбилей.

"Не съм изневерявал на Софийската опера, тъй като съм играл само на две други сцени у нас - Плевенската и Врачанската. От 1948 г. неизменно участвам в постановки на Софийската опера", казва Станчев. 

"Наричат ме доайен на българските баси. Цели 5 десетилетия не съм слизал от тази сцена, която обичам много. Вярвам, че и публиката ме помни и държи на мене. Благодаря на Бога, че съм здрав и толкова много години съм посветил, отдаден на оперното изкуство. Дай, Боже, всекиму здраве и успех в работата!", пожелава оперният бас.

В галаконцерта на 10 декември ще прозвучат арии от опери на Верди, Росини, Моцарт, Доницети. Във втората част на концерта ще бъде представено второ действие от операта на Пучини "Бохеми". Диригент на гала концерта е Паоло Андреоли.

https://lupa.bg/news/operniyat-bas-dimitar-stanchev-chestva-50-godini-na-scenata-s-gala-vecher-v-sofiyska-opera_209813news.html