Операта „Пепеляшка“ на Джоакино Росини на сцената на Софийската опера на 5 февруари
03 фев 2023Софийска опера и балет

Операта „Пепеляшка“ на Джоакино Росини на сцената на Софийската опера на 5 февруари

Комичната опера „Пепеляшка“ на италианския композитор Джоакино Росини оживява на сцената на Софийската опера на 5 февруари, а в главната роля на Анжелина дебютира Мария Радоева - мецосопран. 

Мария Радоева завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” през 2006 при доц. Людмила Хаджиева, а през 2012 се дипломира и като магистър. Любовта й към вокалната музика се заражда в Детския хор на БНР, където в продължение на десет години е солистка. Тя е лауреат на редица конкурси в България („Светослав Обретенов“, „Георги Златев-Черкин“, „Любомир Пипков“, и др.), печели и специалната награда от конкурса за камерна музика в град Марл, Германия. През 2006, след участие в конкурса „Нойе Щимен“ („Нови гласове“) в Германия, е приета в специален майсторски клас. Участвува и в други майсторски класове, ръководени от световноизвестни имена като Катя Ричарели, Франсиско Арайза, Зигфрид Йерусалим и Густав Кун. През 2011г. е избрана сред повече от 600 кандидати да участва в престижния певчески конурс „Световен вокалист – Кардиф“ (“Cardiff Singer of the World”).

През 2021 година дебютира в ролята на Елена от операта на Росини „Жената от езерото“. Тогава произведението се изпълни за първи път в България, на сцената на Софийската опера и балет, в постановката на академик Пламен Карталов.

Режисьор на "Пепеляшка" е Вера Петрова, а диригент Жорж Димитров. В представлението на 5 февруари, от 16:00 ч. участват: Анжелина (Пепеляшк ) – Мария Радоева, Принц Рамиро – Хрисимир Дамянов, Дандини – Атанас Младенов, Дон Манифико – Николай Петров, Алидоро – Стефан Владимиров, Коринда – Айла Добрева, Тисбе – Юлиана Тодорова.

Запазете своето място тук: https://www.operasofia.bg/repertoire/596