Операта ни развълнува с оратория за Кирил и Методий
22 май 2022в-к. "Животът днес" / Петър Галев

Операта ни развълнува с оратория за Кирил и Методий

Петър Галев

С операта-оратория „Светите Кирил и Методий“ от Живка Клинкова Софийската опера и балет се поклони духовно пред създателите на родната писменост в навечерието на 24 май. Премиерата беше през миналата година, когато за първи път публиката у нас видя и чу музикално-сценичната творба, получила грамота от Папа Йоан-Павел II.

Едноактното произведение е намерило интересна и вълнуваща интерпретация под режисурата на Вера Петрова и с помощта на съвременна мултимедийна сценография. Със сигурност за успеха сериозен принос имат оркестърът на първия ни оперен театър под диригентството на Жорж Димитров, както участващите солисти, сред които се откроиха Бисер Георгиев и Атанас Младенов. Вокалните партии в ораторията по стихове Венко Марковски изискват сериозно майсторство и стабилност, каквито безспорно проявиха двамата баритони в ролите на Константин-Кирил и Методий. Трябва да се отбележи и изявата на хора, който успя да предаде бравурното чувство на радост и гордост от делото на Славянските просветители. В рамките на по-малко от два часа публиката чрез всичките си сетива се пренесе в епохата, утвърдила Християнската цивилизация в славянския свят. Музика, текст, костюми, сценография разказват вълнуващо делото на Светите Кирил и Методий с акцент върху духовната същност на събитията и ролята на България в тях.

Националната ни опера за пореден път утвърждава ролята си не просто на театър от най-висока категория, а на институция, създаваща, съхраняваща и поддържаща висока българска култура в много трудни времена.

Само през май на голямата сцена излязоха две родни заглавия, пресъздадени мащабно и пълноценно. Наред с операта-оратория, видяхме и „Янините девет братя“. При това на фона на поддържането на огромен репертоар от класически оперни и балетни заглавия, каквито много рядко присъстват едновременно в афиша дори на най-големите опери по света.

Отделен и много сериозен акцент са представленията за деца от различните възрастови групи. Екипът на Софийската опера и балет доказва всеки ден, че у нас има институция, предлагаща световно качество на продукцията си. Това публиката със сигурност го знае и в залите на столичната улица „Врабча“ 1 можете да чуете английска, немска, гръцка, френска, японска и каква ли не реч. Посетете спектакъл и се уверете лично с какво съкровище разполагаме.

http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/news/aktsenti/operata-ni-razvalnuva-s-oratoriya-za-kiril-i-metodiy