Не пропускайте „Дон Кихот“ на 27 и 29 август на Панчаревското езеро
18 авг 2021Софийска опера и балет

Не пропускайте „Дон Кихот“ на 27 и 29 август на Панчаревското езеро

На 27 и 29 август Софийската опера и балет ще представи  балета „Дон Кихот“ на езерото Панчарево, в рамките на фестивала „Музи на водата“. Либретото е  по романа „Дон Кихот де ла Манча“ на испанския писател Мигел де Сервантес. Зрителите ще могат да видят изключително високата класа на балета на Софийската опера и да се потопят в романтичната атмосфера и приключенията на мечтателя Дон Кихот.

Счита се, че „Дон Кихот“ е сред най-ярките и велики творения измежду класическите балети. Спектакълът е поставян от много балетни трупи по целия свят в различни варианти. Първата постановка е във Виена през 1740г.

В романа на Сервантес основа на сюжета е образът на печалния рицар Дон Кихот, готов на всякакви подвизи и благородни постъпки. В балета „Дон Кихот“ обаче той е второстепенен персонаж, а сюжетът се съсредоточава на любовната история на Китри и Базил, изпълняващи свои вариации на градския площад.

Кръчмарят Лоренцо иска да омъжи дъщеря си Китри за богатия аристократ Гамаш. Но Китри е влюбена в бръснаря Базил. Дон Кихот, начел се на рицарски романи, вижда във въображението си образа на Дулсинея, за която взема Китри.

По време на празнично веселие в кръчмата Базил разиграва сцена на самоубийство и Китри умолява баща си да благослови любовта им. Лоренцо се колебае. Възмутеният Дон Кихот заповядва да се изпълни молбата. С неохота Лоренцо ги благославя. Базил бързо се изправя цял и невредим – неговото самоубийство е било само шега. Приятелите избутват Гамаш от крачмата.

Всеобщото веселие и танците продължават. На площада всичко е готово за празника в чест на влюбените. В тържествен марш се събират гости. Сред тях са благородният рицар Дон Кихот и неговият оръженосец Санчо Панса.

Постановка и режисура
Петър Луканов
Художник на декора
Иван Попов
Художник на костюмите
Цветанка Петкова-Стойнова
Художествен ръководител на балета
Сара-Нора Кръстева
Репетитори
Мария Илиева, Ясен Вълчанов,Трифон Митев, Иванка Касабова
Помощник режисьор
Риолина Топалова

На 27 и 29 август в ролите:
Китри – Кристина Чочанова-Иванова
Базил – Емил Йорданов
Карменсита, Мерседес – Венера Христова
Еспада – Богомил Менкизе
Приятелки – Вяра Иванчева, София Цуцакова – Абенанти
Тореадори – Алфред Яго, Георги Банчев
Повелителка, Червена Пачка – Мария Йорданова
Амурче – Александра Дрангажова
Дон Кихот – Матю Уитъл
Санчо Панса – Георги Аспарухов
Гамаш – Еленко Иванов
Цигани – Ирина Желева, Никола Арнаудов

Не пропускайте балета «Дон Кихот», който омагьосва зрителите с неподправената доброта на героите, с оригиналния режисьорски прочит, с изумителната игра на актьорите и с  пищната сценография!