Най-изключителното събитие на Майските оперни вечери: „Валкюра“ от Вагнер, с която гостува Софийската опера
16 май 2024Софийска опера и балет

Най-изключителното събитие на Майските оперни вечери: „Валкюра“ от Вагнер, с която гостува Софийската опера

Спектакълът ще бъде на 18 май.

„Операта на Вагнер "Валкюра", с която ще гостува Софийската опера и балет, ще бъде първото изпълнение на творба на Вагнер на наша сцена“ – отбелязва сайтът „Република онлайн“. 

На специална пресконференция при представяне на фестивалната програма художественият ръководител на Националната опера в Скопие Орце Ицковски подчерта, че „Това е най-ексклузивното събитие на фестивала“.

От 9 до 31 май в Скопие за 52-и път се провеждат Майските оперни вечери.

Режисьор на „Валкюра“ е Пламен Карталов, ще дирижира Евън-Алексис Крист, сценографията е на Ханс Кудлих, а костюмите на Християна Михалева-Зорбалиева. Главните роли ще изпълнят Томас Хол – Вотан, Мариана Цветкова – Фрика, Мартин Илиев – Зигмунд, Ангел Христов – Хундинг, Гергана Русекова – Брюнхилде, Цветана Бандаловска – Зиглинде.

ВАЛКЮРА / DIE WALKÜRE 

През този сезон това е третият фестивал, на който Софийската опера ще представи втората част от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ от Рихард Вагнер. Премиера беше през месец юли 2023 г. по време на Вагнеровия фестивал в София, посветен на 210 години от рождението на композитора. Още през октомври „Валкюра“ събра овациите на взискателната немска публика и безкомпромисна критика на фестивала „Кьонигсвинкел“ в историческия германски град Фюсен, разположен в подножието на „Нойшванщайн“, замъкът на благодетеля на Вагнер крал Лудвиг II Баварски. На 9 декември 2023 г. отново впечатляващата „Валкюра“ закри Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора в изпълнената с възторжени зрители зала.

ВАЛКЮРА / DIE WALKÜRE 

Операта на Рихард Вагнер „Валкюра“ предизвика голям ентусиазъм във Фестивалната зала във Фюсен. Постановката на Софийската опера се отличава с психологическа дълбочина. Тази постановка, която за два дни съпреживяват около 1000 посетители, се превръща в триумф за българската опера. Накрая някои зрители дори се надпреварваха със силните си викове „Браво“ с гласовата сила на някои певци по време на изпълнението на сцената.

Въодушевлението по повод това представление е лесно за разбиране. То обаче не се основава на повърхностни шоу ефекти или показност, или вокално пресилване. Представлението се откроява преди всичко, когато в него се усещат дълбоките пластове на музиката и на лирическите герои…“ – написа музикалният критик Клаус Шмид.

По проницателен и смел начин режисьорът Пламен Карталов е създал постановка в съзвучие за публиката, която дори и вече да не е начинаеща, все още се нуждае от внимателно водене през преплетената със символи гора на Пръстена.“ – допълва впечатленията италианският музиколог  Рикардо Ченчи

„Пръстенът на нибелунга”, подписан от Пламен Карталов, впечатлява с режисьорска прецизност и прекрасно музикално покритие. „Валкюра“ - най-поставяното произведение от „Пръстена” се очерта като силно емоционално въздействащо представление, особено  изпипано от режисьорска гледна точка.“ – е мнението на журналистката Оксана Туманова Режисьорът Пламен Карталов работи отдавна с Националната опера и балет в Скопие. Там е поставял „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети, „Дон Карлос“ от Джузепе Верди и „Лидия от Македония“ от Ристо Аврамовски, с която беше открит сезон 2023/2024 в Скопие. 

  • Снимка: ВАЛКЮРА / DIE WALKÜRE
  • Снимка: ВАЛКЮРА / DIE WALKÜRE
  • Снимка: ВАЛКЮРА / DIE WALKÜRE
  • Снимка: ВАЛКЮРА / DIE WALKÜRE