На днешния ден българският балет празнува своя 96-рожден ден!
22 фев 2024Софийска опера и балет

На днешния ден българският балет празнува своя 96-рожден ден!

Началото е поставено на 22 февруари 1928 г. на сцената на Софийската народна опера, когато за първи път в България е поставен самостоятелен балетен спектакъл - „Копелия, или момичето с емайловите очи“ от Лео Делиб.

Хореографията е на основателят на българската балетна школа – Анастас Петров, дългогодишен главен балетмайстор и пръв танцьор по  онова време в Операта. На премиерата самият той изпълнява ролята на Франц, а Надя Винарова танцува двойната роля на Сванилда и Копелия. Диригент е бил Тодор Хаджиев, декорите са дело на Александър Миленков, а костюмите - на Райна Ракарова-Никова. Представленията са се играли в Народния театър „Иван Вазов“.

На днешния ден българският балет празнува своя рожден ден! 

Балетната трупа на Софийската опера е водещата трупа в България и се радва на препълнени зали не само в страната, но и на множество сцени във Великобритания, Германия, Гърция, Турция, Холандия, Италия, Франция, Испания, Дания, Катар, Белгия. Горещите аплодисменти на публиката често продължават и след падането на завесата.

Балетът на Софийската опера поддържа изключително високо ниво, има огромен репертоар и работи с международно признати хореографи.

На днешния ден българският балет празнува своя рожден ден!На днешния ден българският балет празнува своя рожден ден!  

В последните години трупата се превръща в международна с нови  попълнения от Великобритания, Италия, Франция, Швеция, Молдова и Албания. 

От сезон 2022/2023 художествен ръководител на балета на Софийската опера е примабалерината Марта Петкова.

Честит празник на българския балет!

Честит празник на всички, свързали живота си с танца!