На 27 септември отбелязваме Международния ден на туризма
26 сеп 2020Софийска опера и балет

На 27 септември отбелязваме Международния ден на туризма

Честването на Международния ден на туризма на 27 септември е един подходящ повод да припомним създадената от много години традиция Софийска опера и балет да бъде обект на изключителен интерес от страна     на многобройните български и чужди туристи, които посещават София през всички годишни сезони.

За целта, първият ни оперен театър установи трайни контакти и договорености с почти всички туристически агенции и държавни институции, които имат отношение към вътрешния и външния туризъм, както и с Българската асоциация на туристическите агенции. Рекламни и информационни материали с актуалната програма на Операта ежемесечно се предоставят на рецепциите и рекламните кътове в престижните столични хотели. На пресконференциите преди оперните и балетните премиери винаги присъстват представители на туристическия бранш, които редовно се информират за акцентите в програмния репертоар, както и имат възможност да общуват на място с участниците в тези спектакли – диригенти, солисти,  изтъкнати чужди изпълнители, както и с ръководството на Софийска опера и балет.

Незапомнен успех досега имаха 7-те издания на Вагнеровия фестивал, на които бяха представени Вагнеровите шедьоври от тетралогията „Пръстенът на Нибелунга“ - „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“, „Залезът на боговете“, както и на оперите „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“.

Тези изумителни спектакли на режисьора Пламен Карталов бяха посетени от представители на Вагнеровите общества от целия свят, които с голямо вълнение отбелязваха, че нито един от световноизвестните оперни театри досега не е дръзвал да представи вагнеровата музикална вселена цяло десетилетие. Изтъкнато бе, че тези спектакли, в които участват само български солисти и изпълнители са надминали всички очаквания на познавачите на Вагнеровото творчество и тази висока оценка привлече през изминалите години още много приятели на оперното изкуство от всички страни и от всички възрасти.

В благодатна традиция се превърна ежеседмичното посещение в Софийската опера на стотици зрители от Сърбия, Македония и Гърция. Чрез туристическите агенции и чрез индивидуални посещения, Операта привлича все повече посетители от Великобритания, САЩ, Канада, Испания, Германия, Румъния, Италия, Франция, Испания.

С голям интерес нашата и чуждестранната публика активно следи привлекателните летни програми на Софийската опера на откритите сцени в Белоградчик, Парка на Военната академия „Г.Ст.Раковски“, Панчаревското езеро, Римския форум в киноцентър Бояна и сцената зад крепостните стени на Цари Мали град. При наложените ограничителни условия във връзка с пандемията на COVID-19, изнесените спектакли на открито дадоха възможност на българските и чуждите зрители да видят най-любимите си оперни и балетни заглавия в една неповторима, автентична обстановка. Към тези представления бе проявен огромен интерес!

Австрийският музикален критик Клаус Биланд присъства на няколко спектакли на трите нови летни фестивала на Софийската опера на Летен сезон 2020 – „Музи на водата“ – езеро Панчарево, „Римски площад“ – киноцентър Бояна и „Портал на два свята“ на късноантичната крепост Цари Мали град, и излезе с няколко обзорни материала за лятната програма на Софийската опера и балет в onlinemerker.com и opera-online.com.

На Международен ден на туризма 27 септември 2020 г., вратите на Софийската опера са отворени за ценителите на оперното изкуство, когато ще се състои дългоочакваният концерт на XX Майсторски клас на нашата оперна прима Райна Кабаиванска. Това е благодатен шанс за благодарната ни публика да отпразнува този празник чрез завладяващите таланти, които ще се проявят на софийска сцена.