Маша Илиева празнува 40 години в Софийската опера и балет
28 яну 2022БТА

Маша Илиева празнува 40 години в Софийската опера и балет

Маша Илиева празнува 40 години в Софийската опера и балет
С балетната класика "Спящата красавица" ще бъде отбелязана 40-годишната творческа дейност на примабалерината Маша Илиева. Запомняща се е изключителната й артистичност, съчетана с изрядна техника, темперамент и ярко сценично присъствие, допълват от Софийската опера и балет.

На 11 е 12 февруари са представленията на "Спящата красавица", чиято постановка и режисура е на Маша Илиева, и я представят в цялото й амплоа - като примабалерина, хореограф, репетитор, педагог и балетен режисьор.

В репертоара й влизат всички големи роли от балетния афиш на театъра в този период Жизел в едноименния спектакъл, Китри в "Дон Кихот", Одета-Одилия в "Лебедово езеро", Силфида в едноименния балет, Жулиета в "Ромео и Жулиета", Аврора, Фея Люляк - "Спящата красавица", мадам Ортанс - "Зорба гъркът" и много други.

В периода 2001-2003 г. Маша Илиева е художествен ръководител на Националния балет. Тогава българската балетна публика за първи път се среща с творчеството на Баланчин и се поставя оригиналната постановка на "Силфида".

От 2009 г. е репетитор в Софийска опера и балет, а през 2014 г, вече като балетен режисьор, Маша Илиева възстановява балетната класика "Спящата красавица". Премиерата е на 14 ноември 2014 г. /ДД/
/ХТ/

http://www.bta.bg/bg/c/EZ/id/2562958