Лято, романтика и усмивки в Софийската опера: Магията "Mamma Mia!" отпразнува 100-ия си спектакъл
09 ное 2022Lupa.bg / Марина Чертова

Лято, романтика и усмивки в Софийската опера: Магията "Mamma Mia!" отпразнува 100-ия си спектакъл

С лятно настроение насред дъждовната есен, с много положителни емоции, радостни усмивки и искрени нестихващи аплодисменти, с голяма торта и скъпи чуждестранни гости трупата на Софийска опера и зрителите отпразнуваха юбилейното 100-то представление на хитовия мюзикъл „Mamma Mia!“ Режисьорът акад. Пламен Карталов постави през юли 2018 г. за пръв път на българска сцена един от най-гледаните мюзикъли, като направи не реплика на спектакъла, както е по света, а своя авторска версия, изпълнена с фантазия, красива сценография, остроумни диалози.

Несъмнено за петото щастливо лято на българската “Mamma Mia!“ и за успеха на мюзикъла у нас имат вечните песни на шведската група ABBA, които се изпълняват на българския в талантливия превод на Милена Боринова и вдъхновената игра на редица талантливи и очарователни български артисти, певци и музиканти.

В неделния 6 ноември почитателите на мюзикъла получиха двойна доза “Mamma Mia!“, тъй като през деня се играха две представления – дневно и вечерно и макар стотният спектакъл да беше игран от 11 часа, то символично вечерният също беше юбилеен.

Въпреки че бяха на сцената повече от 7 часа, тъй като някои от артистите имаха сутрешна репетиция и след това изнесоха и двата спектакъла от близо 3 часа и на вечерните бисове те излъчваха невероятна енергия и не спираха да се усмихват. А препълнената зала на Софийска опера и през деня, и вечерта показа, че публиката обича този мюзикъл и интересът към него не стихва вече пета година. Най-верните фенове на българския вариант на “Mamma Mia!“ пък изгледаха и двете представления с възторг.

През целия неделен ден настроението в Софийската опера бе не само празнично, но и лятно и есенният дъжд и облачното време съвсем не помрачиха усмивките на трупата и на публиката. А сцената, както обичайно се случва в този мюзикъл, се преобрази в райски гръцки остров с палми, вятърна мелница и бяло-сини къщи в гръцки стил, а ефектните воали, раздвижвани от артистите докараха и тюркоазеното море в София. 

Голям фурор предизвика появата на сцената на маестро Пламен Карталов на финалните танци на вечерното представление. Облечен стилно в черно режисьорът на “Mamma Mia!“ влезе изненадващо и за самите артисти с танцувална стъпка, държейки в ръка празнични синьо-бели балони, на които беше изписано „Софийска опера и балет. Mamma Mia! 100“. И маестрото се впусна във вихрен танц под звуците на ABBA с по-младите си колеги и демонстрира пластичност, опит и ритъм.

И в този миг Пламен Карталов вдъхнови за пореден път с невероятната си енергия и творчески плам, с които води артистите, както и цялата трупа на Софийска опера. Ефектната импровизация на режисьора предизвика бурните овации на публиката, а той свали черната си шапка Борсалино в знак на уважение към зрителите. На всички в залата направи впечатление, че режисьорът танцуваше страстно в синхрон с артистите.

Жизнерадостното настроение на великолепните артисти, които завладяха публиката с вълшебните си гласове, шеметните танци, пъстроцветните дрехи се предаде на многобройните зрители, изпълнили до краен предел Софийската опера. Щастието, което бе изпълнило сцената и емоционалният заряд на артистите премина като мощен радостен импулс през всички близо 2000 зрители от първия до последния ред, до децата, младите и по-възрастните зрители, които присъстваха на двата неделни спектакъла. Но всички те даряваха с възторжени аплодисменти певците след всяка тяхна песен, пригласяха в такт и сякаш участваха в самото действие.

Феновете на "Mamma Mia!" добре знаят, че хитовете на ABBA ни разказват любопитната история на 20-годишната Софи, която издирва собствения си баща.

В навечерието на нейната сватба на райски гръцки остров, силното желание на една дъщеря да открие самоличността на баща си, връща трима мъже от миналото на майка ѝ Дона обратно на острова, който са посетили за последно преди 21 години. Кой от тримата е истинският баща на Софи - Сам, Бил или Хари? И иска ли наистина Софи да узнае кой е татко й.

Либретото на Катрин Джонсън по идея на Джуди Креймър ни пренася на гръцки остров, където любовта, страстите и изненадващите ситуации ни въвличат в една завладяваща романтична комедия, а действието се развива на фона на музиката на АBBА. 

На парти с екипа на мюзикъла акад. Пламен Карталов сподели, че изиграването на 101-то представление на "Mamma Mia!" е много добър знак, тъй като така уверено се приближаваме към спектакъл номер 200.

Режисьорът благодари сърдечно на всички артисти и музиканти за всеотдайността, професионализма, отговорността и енергията и пожела мюзикълът по песните на ABBA да продължи да радва зрителите. И преди да разреже символично огромната торта "Mamma Mia!" маестрото сподели, че има много покани за гостувания на спектакъла из цялата страна и изрази надежда, че през следващата година това ще стане факт.

Само за три месеца това лято магичната постановка бе играна 15 пъти на три летни сцени в страната - на Античния театър в Пловдив, на Белоградчишки скали и на езерото Панчарево. Преди дни талантливите артисти от "Mamma Mia!" имаха гастрол в Благоевград, а тази седмица им предстои и спектакъл във Велинград. Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Перник, Плевен също са отправили покани към акад. Карталов за гостувания на мюзикъла.

Сред очарованите зрители на 101-то представление беше и един специален гост от чужбина – продуцентът Юрий Франко, който държи изключителните права за поставянето на "Mamma Mia!" на Балканите.

Софийска опера и балет притежава пълен лиценз за поставянето на произведението, което дава на режисьора пълна творческа свобода да направи свой творчески прочит на прочутия мюзикъл.

Това например позволява на акад. Пламен Карталов, в зависимост от това къде в България се играе спектакълът, да вмъква допълнителни реплики, като така приобщава публиката от различните градове към историята на сцената. И един от потенциалните татковци на Софи - Бил сменя месторождението си, в зависимост от това дали спектакълът се играе в София, Панчарево, Пловдив или Варна.

Юрий Франко, който е гледал българската "Mamma Mia!" на различни сцени в България, сърдечно поздрави екипа на мюзикъла и благодари и на режисьора, и на изпълнителите за успешната реализация на мюзикъла у нас и за великолепната емоция. Самият той сподели, че в залата на Софийска опера по време на юбилейния спектакъл е чул сръбска, английска, немска реч и това е явен знак, че зрители от чужбина идват да гледат авторската версия на мюзикъла.

Юрий Франко, който в миналото е бил успешен скиор и се е занимавал със спорт се заема с музикално продуцентство, след като среща съпругата си - популярната в Югославия певица Симона Водопивец от Словения. "Симона е най-добрата Дона в Словения", представя я акад. Карталов на българските й колеги. 

"Когато пристигнах в София да се срещна с маестро Карталов, той ме покани в едно заведение по посока на планината Витоша. По време на нашия разговор пролича неговото голямо желание този проект да се осъществи. Още тогава маестро Карталов пое тази задача с голяма страст и вдъхновение.

Без такава страст и искрено желание мюзикъл от класа не може да се получи. Без такъв дух не биха се реализирали и най-големите творчески или финансови проекти. И което е по-важно – маестро Карталов зарази с тази страст и целия екип, с който започна работа. Тази страст се пренесе и на сцената, когато спектакълът пое своя път към зрителите", сподели Юрий Франко.

"Ето защо няма нищо изненадващо в това, че някои зрители, след като видяха вашия спектакъл, съвсем искрено споделиха, че са гледали „Mamma Mia!" в Бродуей или Уест Енд, но според тях постановката на Софийската опера е по-добра. Още в началния етап на нашето сътрудничество, аз усетих желанието и целта на маестро Карталов да постигне възможно най-добрия резултат и това се сбъдна", не спести суперлативи продуцентът.

Според Юрий Франко и съпругата му Симона Водопивец в българската "Mamma Mia!" зрителят е завладян от една голяма искреност и от богатата душевност на артистите. "Именно в това се състои притегателната сила на вашите представления и тя кара почитателите ви да посещават по няколко пъти тези чудесни спектакли.

Големият успех на „Mamma Mia!" превърна този мюзикъл в една истинска позитивна терапия! Артистите играят радостни и щастливи, тяхното светло чувство заразява цялата публика. Хората си тръгват доволни, усмихнати, изпълнени с жизнена енергия задълго напред!", споделиха гостите от Словения.                             

Многобройните зрители, както се случваше и 99 пъти досега, имаха щастието да се насладят на песните на ABBA "Super Trouper", "Dancing Queen", "Knowing Me, Knowing You", "Take a Chance on Me", "Thank You for the Music", "Money, Money, Money", "The Winner Takes It All", "Voulez-Vous", "SOS", създадени от гениалните автори и бивши членове на групата Бени Андершон и Бьорн Улвеус. А мнозина от зрителите припяваха и песните заедно с артистите.

Преживяването е многопластово, тъй като спектакълът изисква от артистите да говорят, играят, пеят и танцуват с пълната си естественост и отдаденост, страст и професионализъм. Образите в режисурата правят характерите им силни, емоционално въздействащи, живи и съвременни. Акад. Карталов превръща песните на ABBA в театър на ситуации и сцени, в които публиката участва в действието със своите спонтанни радостни реакции.

За актьорите, които участват в мюзикъла на Софийска опера и балет "Mamma Mia!" е любим спектакъл, защото и самите те, освен че излъчват доброта и сърдечност, се зареждат с положителни емоции. През тези пет години от премиерата на постановката актьорите и музикантите доказаха многократно своя безспорен професионализъм и умение еднакво талантливо да изобразят както комични, така и драматични ситуации. А това е доказателство, че актьорският състав е изключително успешен.

"Този спектакъл е създаден с огромна любов и всички много го обичаме", сподели пред Lupa.bg талантливата и лъчезарна Весела Делчева. Тя постави абсолютен рекорд сред колегите си като изигра сто пъти ролята на Софи.

И както сама каза, със сигурност изиграните от нея и колегите й спектакли на "Mamma Mia!" гонят вече 200 заради многобройните репетиции. "За мен това заглавие е едно от най-оптимистичните. Нашата цел и надежда е да заредим публиката с позитивизъм и светли мисли!", коментира водещата солистка на Софийска опера.

"Mamma Mia!“ ми е любимо представление с любими колеги и с много заряд и хумор. С този мюзикъл винаги е празник", каза пред Lupa.bg актьорът и певец Владимир Михайлов. И на двата юбилейни спектакъла той бе в ролята на обаятелния архитект Сам, който се бори за любовта на Дона Шеридън. "Неслучайно наричат мюзикъла "черешката на тортата", защото в едно такова представление наистина може да покажеш синхрона между актьорската игра, песента и танца", сподели още Владимир Михайлов. И заедно със своите колеги брилянтно доказа таланта си в "Mamma Mia!", което се и оценява високо от публиката.

"Хора, които са гледали спектакъла навън, в много държави, включително в Ню Йорк, са ми казвали: "Вашето представление е на много, много високо ниво." Тази оценка много ме радва, защото това е едно много трудно представление. В него има и много драма, и много комедия и ако не излязат и двете неща, просто не си се справил с тази пиеса, защото тя е много актьорска. Чудесната музика пък още повече ни задължава", сподели пред Lupa.bg харизматичният артист. 

Ролята на Сам се изпълнява и от естрадната и оперна звезда Орлин Горанов и от солиста на Софийска опера и талантлив балетист Кирил Иванов. 

Близо 100 пъти даровитият баритон Александър Георгиев влиза пък в ролята на писателя пътешественик Бил - другият възможен баща на Софи.

"Работим с лекота и с удоволствие", каза той пред Lupa.bg. Оперният певец също с голяма енергия изпълнява ролята си в "Mamma Mia!".  "Оприличавам Бил Остин със себе си. Той е писател, пътешественик, човек, който търси емоции, преживявания. Има зад гърба си бурни преживявания и ги предава чрез диалозите в пиесата. Мисля, че Бил ми пасва доста добре", сподели дългогодишният солист на Софийската опера.

В ролята на ексцентричния бохем Хари на юбилейните представления се изявиха носителят на "Икар" за дублаж - „Златен глас“ – един от най-успешните актьори и певци Симеон Владов и известният оперен и оперетен певец Николай Павлов.

Много цветност, самоирония и хумор придават на своята шармантна героиня много тайни и майка на Софи - Дона певиците с кадифени гласове Еделина Кънева и Людмила Козарева, които също се редуват в тази роля.

Прекрасните Яница Маслинкова и Елена Стоянова, както и Силвана Пръвчева и Деница Шопова се превъплъщават съответно в ролите на нейните приятелки - Таня и Роузи.

Певецът и актьор Георги Арсов също обра овациите на зрителите с ролята си на любимия на Софи - Скай. В този образ той се сменя и с друг любимец на публиката - Радослав Владимиров.

Особено атрактивни са изпълненията на младите и проспериращи артисти Боян Арсов и Калин Душков, които се редуват в ролята на Пепър. Всеки от тях внася свой почерк в образа с хумор, самоирония, артистичност и пластичност.

"Ролята на Пепър за мен е много хубава роля, защото предразполага публиката към комедийния жанр. Бих определил Пепър, като гларус от Черноморието, който се възползва от всякаква възможност да привлече женското внимание. Но може би водещ при него е интересът, не любовта. За мен това е много приятна роля, забавна, много жизнена, подвижна роля, дори бляскава", сподели пред Lupa.bg Калин Душков.

Лъчезарните и страстни певици Цветелина Коцева, Марина Драгомирецкая, както и Аделина Томова играят съответно Лиза и Алиа. Пламенният Георги Джанов е в ролята на Еди, а расото на свещеника облича едно от познатите имена на Софийска опера Пламен Гранжан.

Заслужени овации получават и всички артисти от ансамбъла, които с вдъхновеното изпълнение на песните и танците допринасят за магията "Mamma Mia!" - Памела Пандова, Христина Пипова, Анна Вутова, Никола Попов, Янко Янков, Михаела Драгоева-Симеонова, Мартин Петков, Ана-Мария Крайчева, Анастасия Левордашка, Боряна Йорданова, Мая Гелева, Павлина Петкова и Владимир Манолов.

Диригентът на мюзикъла "Mamma Mia" талантливият маестро Светослав Лазаров също записа в богатата си професионална биография спектакъл номер 100 на касовия мюзикъл, защото точно толкова пъти той дирижира оркестъра на Софийската опера за тази постановка. И на юбилейните представления диригентът и оркестърът бяха в хомогенно цяло.

Ефектната "гръцка" сценография е дело на Нела Стоянова, а бляскавите пъстроцветни костюми са измислени от Християна Михалева.

„Много въздействащ и слънчев спектакъл. Не всеки път се случва през цялото време да ти се иска да пееш заедно с артистите. Днес всички бяха вдъхновени и тази емоционалност се предаде на публиката. Всичко, което видяхме е изключително ентусиазиращо и зареждащо с толкова желаната положителна енергия. Тръгваме си заредени с много приятно чувство и чудесно настроение, което със сигурност ще ни държи поне седмица", споделиха след юбилейните представления зрители пред Lupa.bg.

„Сред тази феерия на сцената видяхме едни чудесни артисти, играещи с висок дух, със силно излъчване и създаващи великолепно настроение. Очаровани сме от динамиката и енергията, които се излъчват по време на цялото представление. Прекрасни гласове, изключителен артистизъм. В Софийската опера е уютно и има особена топлина и сърдечност към нас, зрителите.  На сцената всичко бе в хармонично движение, артистите демонстрираха необикновена пластика и вокална култура", са част от зрителските мнения. 

Преди пет години някои зрители приеха скептично идеята мюзикълът "Mamma Mia!" да бъде поставен в Софийската опера. Чуха се коментари, че един мюзикъл в афиша може да олекоти авторитета на операта като храм на високото изкуство.

Още тогава директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов опроверга критиците: "Мюзикълът не олекотява авторитета, напротив - внася свежест в репертоара. Публика, която се притеснява да влиза в операта, получава възможност да влезе в нашия храм. И така тези, които идват за мюзикъла, си купуват и билети за оперните и балетните спектакли. Идеята беше да се направи една широка, откривателска нова територия за публика, която никога не влиза в театъра".

Пет години по-късно новаторския подход на маестрото доказа своята правота, защото чрез "Mamma Mia!", която се играе не само на сцената на Софийската опера, но и на няколко летни сцени, към операта бе приобщена публика, която никога не е слушала магичната музика на Вагнер, Верди, Пучини, Чайковски, Шостакович.

Така мюзикълът, поставен за пръв път в България през лятото на 2018 г. достигна своеобразен рекорд за страната със 101 изиграни представления. Най-голямата тайна на успеха на българската "Маmma Mia!" се крие в любовта, с която играят артистите и във взаимната обич и химия между тях и зрителите. А както знаем искрената любов не търпи измами.

Затова и жизнерадостното настроение и сърдечността на великолепните солисти на Софийската опера и гост-звездите, които завладяват зрителите с вълшебните си гласове, шеметните танци, пъстроцветните дрехи, всеки път се предава на публиката. 

"Благодаря на всички ви за незабравимите емоции, за безкрайните часове, изпълнени с хубава музика и екзотични танци, за тръпката и вълнението, за усмивките, красотата, очарованието и за вашето приятелство!", сподели пък един от най-верните фенове на "Mamma Mia!" Илиян Войнов, който си подари двойна доза мюзикъл в неделния ден и гледа спектакъла за 14-ти и 15-ти път.

"Mamma Mia! Къде ми е умът", "Mamma Mia! Как да устоя?!", пък припяваха щастливи зрители дълго след края на юбилейните представления и в очакване на следващите срещи с прекрасните артисти и с музиката на ABBA.

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА/LUPA.BG и
СВЕТОСЛАВ НИКОЛОВ-ЧАПИ/СОФИЙСКА ОПЕРА

https://lupa.bg/news/lyato-romantika-i-usmivki-v-sofiyskata-opera-magiyata-quotmamma-mia-quot-otpraznuva-100-iya-si-spektakal_205234news.html